Saudijski princ hakirao telefon Jeffa Bezosa

Ne zna se koji su podaci preuzeti sa telefona Jeffa Bezosa (EPA)

Vlasnik Amazona Jeff Bezos bio je na meti hakera pet mjeseci prije ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine.

Prema pisanju lista Guardian, Bezosov telefon je hakiran nakon što je primio poruku putem aplikacije WhatsApp, poslate sa ličnog broja princa prijestolonaslednika Saudijske Arabije Mohammeda bin Salmana.

Poruka je, prema rezultatima forenzičke analize, bila šifrirana i sadržavala je zaražene podatke.

Bezos, koji je i vlasnik The Washington Posta, do 1. maja 2018. godine razmjenjivao je prijateljsku prepisku, dok mu na telefon nije stigla datoteka koju nije zatražio od saudijskog prijestolonaslednika, saznaje Guardian od neimenovanog izvora, prenosi Tanjug.

Velika količina podataka je za nekoliko sati preuzeta sa Bezosovog telefona, ali se, kako se navodi, ne zna koji su podaci preuzeti.

Saudijska Arabija: Apsurdni navodi

Kako se navodi, novo otkriće može dovesti do ponovnog otvaranja istrage o aktivnostima Bin Salmana i njegovih bliskih saradnika prije ubistva Khashoggija, novinara The Washington Posta.

Saudijska Arabija je navode medija nazvala “apsurdnim”.

“Medijski navodi koji sugerišu da Kraljevstvo stoji iza hakovanja telefona gospodina Jeffa Bezosa su apsurdni. Zahtijevamo da se povodom tih navoda sprovede istraga kako bi se utvrdile činjenice”, objavila je na Twitteru saudijska ambasada u SAD-u.

Khashoggi je ubijen 2. oktobra 2018. godine, nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije i Istanbulu, što je izazvalo osudu svjetske javnosti.

Saudijske vlasti su, nakon početnog poricanja da je novinar ubijen, priznale zločin.

Izvor: Agencije