Republikanska većina u Senatu nadjačala demokrate na početku suđenja Trumpu

Vođa republikanaca u Senatu iznio je rezoluciju o vođenju postupka na koju su njihovi politički suparnici imali mnogo zamjerki (EPA)

Republikanska većina u američkom Senatu odbacila je prva tri predložena amandmana demokrata na početku suđenja predsjedniku Donaldu Trumpu u postupku opoziva, čime je naznačeno kako bi ovaj proces mogao izgledati i kakav će biti konačan ishod.

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell iznio je rezoluciju o vođenju postupka na koju su njihovi politički suparnici imali mnogo zamjerki.

Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer nazvao ju je “nacionalnom sramotom”, a njegov kolega i tužitelj u postupku Adam Schiff izjavio je da se radi o rezoluciji “za pristrano suđenje”, prenosi Hina.

Prema McConnellovom planu, suđenje će biti kratko i moglo bi biti završeno već za deset dana, a svjedocima je onemogućeno svjedočenje u početnoj fazi suđenja.

Navedena rezolucija predviđa da obje strane tokom tri dana imaju po 24 sata za iznošenje uvodnih argumenata.

Nadglasavanje tri prijedloga u omjeru 53-47

Nakon toga će uslijediti pitanja i rasprava, a tek nakon toga će se razmatrati pozivanje svjedoka.

Vođa demokrata Chuck Schumer predložio je tri pojedinačna amandmana, u kojima je tražio da dokumenti i zapisi iz Bijele kuće, Državnog tužilaštva te Ureda za upravljanje i budžet koji se odnose na predsjednikove postupke u odnosima s ukrajinskim čelnicima budu dostupni tokom procesa.

No, sva tri prijedloga republikanci su odbacili, nadglasavajući demokrate sa 53-47, koliko iznosi i njihova nadmoć u Senatu.

Demokrati su u Zastupničkom domu, u kojem imaju većinu, u decembru izglasali opoziv Donalda Trumpa, ali to isto mora učiniti i Senat, gdje je za pravomoćnost odluke potrebna dvotrećinska većina.

Demokrati su zatražili od Senata opoziv predsjednika Trumpa zbog toga što je vršio pritisak na Ukrajinu da istražuje njegovog političkog suparnika i bivšeg potpredsjednika Joea Bidena te potom ometao istragu u Kongresu o skandalu.

Trump je sve te optužbe odbacio kao neosnovane, proglasio ih “lovom na vještice”, kojim se pokušava potkopati njegova kandidatura za drugi mandat na predsjedničkim izborima u novembru ove godine.

Privatni interes ili namješteni proces

U ranoj fazi debate, vođa Trumpovog advokatskog tima Pat Cipollone nazvao je cijeli postupak neosnovanim te ustvrdio kako nema nikakvih pravnih elemenata za pokretanje opoziva, dok demokrati tvrde kako postoji niz dokaza koji ukazuju na Trumpovu krivnju.

No, demokrati žele da se u procesu čuju i svjedočenja sadašnjih i bivših saradnika aktualnog predsjednika SAD-a, uključujući i Trumpovog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, kako bi se dobila prava slika o razmjerima Trumpovog korištenja pozicije moći za privatne interese.

McConnell je na optužbe demokrata o “namještenom procesu” odgovorio neprestanim ponavljanjem kako su pravila koja je postavio preslikana sa suđenja Billu Clintonu 1999. godine, posljednjem američkom predsjedniku koji je bio suočen s mogućim opozivom.

Izvor: Agencije