Putin želi da Rusija ostane jaka predsjednička republika

Krenula su nagađanja po kojima Vladimir Putin traži povratak na funkciju premijera, koju je već obavljao od 2008. do 2012. (EPA)

Rusija mora ostati jaka predsjednička republika, izjavio je Vladimir Putin po pitanju mogućeg prelaznog perioda nakon što odstupi sa predsjedničke funkcije 2024. godine.

Prošle sedmice je Putin, koji se, po Ustavu, ne može kandidirati za još jedan predsjednički mandat, predložio ustavne promjene koje bi mu dale mogućnost da ostane na vlasti nakon napuštanja dužnosti, javio je Reuters.

Prijedlozi uključuju smanjenje ovlasti predsjednika i pojačavanje ovlasti premijera, što potiče nagađanja da Putin možda traži povratak na funkciju premijera, koju je već obavljao od 2008. do 2012. godine, prenosi Fena.

Mnogo etničkih grupa

“Naša zemlja, očigledno, mora biti snažna predsjednička republika. To je prva stvar. Potom, imamo toliko etničkih grupa, nacionalnosti, načina života, praktično je nemoguće integrirati se u okvir parlamentarne republike”, rekao je Putin u komentarima koji su naizgled bili u suprotnosti s prošlosedmičnom porukom.

Putin, koji ima 67 godina, govorio je na sastanku s ruskim studentima u crnomorskom odmaralištu Sočiju.

Na pitanje jednog studenta da li bi Rusija trebala razmotriti uspostavljanje neke vrste prelazne institucije, kao što se to dogodilo u Singapuru, Putin je kazao da to nije primjereno za ovu zemlju.

Izvor: Agencije