Papa pozvao vlasti da ne zatvaraju luke migrantima

Franjo nije spomenuo slučaj protiv Salvinija, protiv koga je pokrenuta istraga, a koji je često kritizirao papu zbog njegove odbrane migranata (EPA)

Papa Franjo poručio je da političari ne bi trebali zatvarati luke očajnim migrantima, a njegova izjava uslijedila je nakon što je sud dobio zeleno svjetlo da počne istragu protiv Mattea Salvinija, bivšeg italijanskog ministra unutrašnjih poslova, nastrojenog protiv imigranata, prenosi Hina.

“U cijelom svijetu migranti i migrantice suočavaju se s riskantnim putovanjima kako bi pobjegli od nasilja, rata i siromaštva”, rekao je Franjo tokom opće audijencije u Vatikanu.

“Mnogo puta nije im dopušteno iskrcati se u lukama. Eksploatiraju ih krijumčari. Neki političari tretiraju ih kao brojeve i vide ih kao prijetnju”, rekao je papa, čineći djelomično odmak od napomena koje je pripremio.

Komentari pape, čija je odbrana migranata jedna od ključnih stavki njegovog pontifikata, uslijedili su dva dana nakon što je italijanski senatski odbor donio odluku koja bi mogla dovesti do suđenja Salviniju zbog navodne otmice migranata.

Suđenje Salviniju

Salvini je u julu 2019. naredio da 131 spašeni migrant ostane na brodu na moru kod Sicilije šest dana dok druge evropske države nisu pristale da ih preuzmu.

Sud u Cataniji na Siciliji, posebno zadužen za istrage protiv ministara, preporučio je prošlog mjeseca da se Salviniju sudi zbog protivzakonitog zadržavanja migranata na brodu obalne straže Gregoretti.

Ako bude proglašen krivim, vođa krajnje desne Lige, koja je trenutno najpopularnija italijanska stranka, mogao bi dobiti i do 15 godina zatvora. To bi značilo zabranu obavljanja političkih dužnosti, ali i rušenje njegovih ambicija da postane vođa buduće vlade.

Salvini je rekao da će se s eventualnim suđenjem suočiti “uzdignute glave”.

Franjo nije spomenuo slučaj protiv Salvinija, koji je često kritizirao papu zbog njegove odbrane migranata.

Salvini uznemiravao porodicu: ‘Je li Vaš sin diler?’

U međuvremenu je Salvini još jednom izazvao osudu javnosti nakon što je u Bologni zazvonio na interfon tuniske porodice i pitao živi li tu diler droge.

Više televizija prikazalo je snimke Salvinija kako, okružen novinarima, zvoni na interfon i pita: “Dobra večer, gospođo! Je li Vaš sin diler?”

Nakon što je komunikacija iz stana prekinuta, Salvini je još nekoliko puta zvonio, ali odgovora nije bilo.

Incident se dogodio u radničkom naselju Pilastro s visokom stopom kriminala, prenosi Ansa.

Navodni diler, 17-godišnji mladić, čiji su roditelji iz Tunisa, ali je rođen u Italiji, potražio je pravnu pomoć.

Popularni DJ, pisac i glumac Fabio Volo ismijao je Salvinija, optuživši ga da “smije krenuti samo na slabe”.

Pozvao je Salvinija da ode i pozvoni na vrata Camorre, napuljske mafije, ako ima hrabrosti.

Izvor: Agencije