Njemačka planira integraciju budućih useljenika i prije dolaska

Njemačka želi spriječiti stvaranje pogrešnih očekivanja od života u toj zemlji (EPA)

Njemačka vlada planira početi s integracijom budućih useljenika još i prije njihovog useljavanja u Njemačku, saopćeno je nakon sastanka kabineta Angele Merkel u srijedu.

“Već i prije useljavanja trebamo postaviti smjernice za integraciju nakon dolaska u Njemačku”, rekla je povjerenica savezne vlade za integraciju Annette Widmann-Mauz nakon sastanka vlade na kojem je prihvaćen dio tzv. Nacionalnog akcijskog plana za integraciju, prenijela je Hina.

Pripreme za 1. mart

Akcijski plan predviđa mjere za integraciju budućih useljenika koje bi počele u zemljama porijekla, a koje se prije svega odnose na učenje njemačkog jezika te iscrpno informiranje o životu u Njemačkoj.

“Time, između ostalog, želimo spriječiti stvaranje pogrešnih očekivanja od života u Njemačkoj”, rekla je Widmann-Mauz.

Nacionalni akcijski plan integracije sadrži nekoliko tematskih cjelina, od kojih Widmann-Mauz ističe “početnu integraciju i inkluziju”.

U projekt su, osim Vlade, uključene i savezne pokrajine te pripadnici civilnog društva, socijalnih organizacija i 75 udruženja migranata.

Donošenje nacionalnog akcijskog plana za integraciju dio je priprema za uvođenje Zakona o useljavanju kvalificiranih radnika, koji stupa na snagu 1. marta ove godine.

Taj zakon prvi će put nakon sedamdesetih godina 20. stoljeća omogućiti sistemsko useljavanje stručnjaka i kvalificiranih radnika iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Nedostaje više od milion radnika

Njemačkom tržištu rada nedostaje više od milion radnika, a samo u sektoru obrtništva trenutno je otvoreno 250.000 radnih mjesta.

Njemačka kancelarka na tzv. samitu o Zakonu o useljavanju stručnih radnika u decembru naglasila je da je useljavanje potrebno kako bi se zadržalo blagostanje u Njemačkoj.

Stranka Alternativa za Njemačku (AfD) već je kritizirala namjere Angele Merkel da Njemačku pretvori u useljeničku zemlju i time pogorša sadašnje probleme.

“Ono od čega Njemačka već sada pati, a to su stvaranje paralelnih društava, dječiji brakovi, kriminalni klanovi, ubistva iz časti i nedopušteni uvjeti u školama, dodatno će se pogoršati”, saopćila je Beatrix von Storch, jedna od vodećih političarki iz AfD-a.

Izvor: Agencije