Mediji: Trump uvodi vizna ograničenja za još sedam zemalja

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa navodno planira uvesti vizna ograničenja za još sedam zemalja, većinom s područja azijskog i afričkog kontinenta.

Zemlje, kojima Trump planira uvesti vizna ograničenja su Bjelorusija, Eritreja, Kirgistan, Mijanmar, Nigerija, Sudan i Tanzanija, javili su američki mediji, prenosi Anadolija.

Visoki zvaničnik Bijele kuće izjavio je da to još nije konačna lista te kako bi se na njoj mogla naći još jedna zemlja. 

Navodi se kako ograničenja ne znače onemogućavanje građanima tih zemlja da uđu u SAD, već planira u određenoj mjeri smanjiti boravišne, turističke i komercijalne vize.

Sveobuhvatni detalji u vezi s planom američke administracije još nisu poznati, a iz Bijele kuće navode kako će objašnjenje biti objavljeno nakon što studija bude gotova.

Odnosi SAD-a

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić izvještava iz Washingtona da je zanimljivo da neke od spomenutih sedam zemalja sarađuju sa SAD-om u borbi protiv terorizma, poput Nigerije koja ima i veliku dijasporu u ovoj zemlji.

Međutim, The New York Times podsjeća na ranije riječi Trumpa: “…kada Nigerijci dođu u Ameriku nikada se ne vraćaju kući u Afriku!”

“Mijanmar je, također, zanimljiv slučaj. SAD je u proteklom desetljeću uložio mnogo napora da popravi odnose s tom zemljom u kojoj se stidljivo javljaju oblici civilne vlasti nakon dugotrajne vojne diktature. Amerika, inače, ne bi voljela vidjeti da Mijanmar dođe pod veći kineski utjecaj. Ali, američka administracija je vrlo kritična prema vlastima Mijanmara kada je u pitanju masakr nad muslimanskom manjinom Rohinjama, zbog čega su nekoliko mijanmarskih građana i organizacija stavili pod sankcije”, javlja Puljić.

Bjelorusija kao ‘pomalo čudan’ izbor

Dodaje da je Bjelorusija “pomalo čudan” izbor za nametanja zabrane, jer State Department nastoji popraviti odnose s Minskom koji je pod utjecajem Moskve.

Američki predsjednik Donald Trump je 27. januara 2017. potpisao uredbu kojom je zabranio ulazak u SAD državljanima sedam zemalja sa većinski muslimanskim stanovništvom, a to su Iran, Sirija, Libija, Jemen, Somalija, Čad i Sjeverna Koreja. To se desilo sedam dana nakon što je inauguriran, ali morao je odstupiti nakon protesta protiv odluke organizovanim na aerodromima.

Vrhovni sud SAD-a je u junu 2019. godine potvrdio Trumpovu zabranu putovanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije