Macron: Odlučni smo da Iran nikad ne stekne nuklearno oružje

Macron je posjetio izraelskog premijera Netanyahua (EPA)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je u srijedu da će njegova zemlja biti nepopustljiva u vezi s iranskim nuklearnim ambicijama i da je odlučna da Teheran nikad ne dođe u posjed nuklearnog oružja.

“U trenutnom kontekstu Francuska je odlučna da Iran nikad ne stekne nuklearno oružje, ali i da izbjegne vojnu eskalaciju u regiji”, rekao je on, javlja Tanjug, prenoseći od Reutersa.

Macron je to izjavio u Jerusalemu nakon što se sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i predsjednikom Izraela Reuvenom Rivlinom.

Prekršen sporazum iz 2015.

Sporazum koji je zaključen u Beču 2015. nakon 12 godina krize i intenzivnih pregovora između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) te Njemačke došao je u krizu nakon što je američki predsjednik Donald Trump 2018. odlučio da se SAD povuče iz sporazuma te Iranu ponovo nametnuo sankcije.

Iran se u tom sporazumu obavezao na smanjenje svojih nuklearnih kapaciteta u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija, ali je nakon novih američkih sankcija najavio povećanje nuklearnih kapaciteta.

Izvor: Agencije