Francuska opstruirala osudu Haftara koju su tražili SAD i evropski saveznici

Nacionalna korporacija za naftu u Libiji (NOC) saopćila je da će možda morati potpuno obustaviti proizvodnju sirove nafte (EPA)

Nacionalna korporacija za naftu u Libiji (NOC) saopćila je da će možda morati potpuno obustaviti proizvodnju sirove nafte.

Dok američka ambasada traži da proizvodnja bude “hitno nastavljena”, Francuska opstruira izdavanje izjave o osudi odbjeglog penzioniranog generala Khalife Haftara.

U slučaju da se dosegne maksimalni skladišni kapacitet luka Hariga, Brega, Az-Zuwaytinah, Sidra i Ras Lanuf na istoku Libije doći će do obustave proizvodnje nafte, pojašnjava NOC.

Korporacija u saopćenju navodi da nije u mogućnosti vršiti utovar pošiljke plina za domaćinstva, koji je trebao biti distribuiran u Benghaziju, nakon što je proglašeno stanje više sile u operacijama utovara iz naftnih luka.

U saopćenju se navodi da će zaustavljanje proizvodnje i izvoza dovesti do smanjenja opskrbe plinom u elektranama na istoku i jugu zemlje.

‘Cilj ugušiti libijski narod’

NOC procjenjuje da će gubici na dnevnoj osnovi iznositi 77 miliona dolara.

Međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva Libije izrazila je ogorčenje zbog zaustavljanja proizvodnje na naftnim poljima.

Obustavu poslovanja, koju je najavio NOC, Vlada nacionalnog jedinstva vidi kao “ekonomsku blokadu čiji je cilj ugušiti libijski narod”.

U tom smislu američka ambasada u Libiji pozvala je u utorak da “hitno budu nastavljeni” izvoz i vađenje libijske nafte nakon što je izrazila “duboku zabrinutost” zbog zaustavljanja tih aktivnosti kada su snage lojalne Haftaru zatvorile glavne libijske naftne luke.

“Duboko smo zabrinuti da bi obustava aktivnosti NOC-a mogla nositi rizike od pogoršanja humanitarne nesreće u Libiji i nanijeti daljnje nepotrebne patnje libijskom narodu”, objavila je američka ambasada u Libiji na svom Twitter-nalogu.

“Poslovanje NOC-a trebalo bi odmah biti nastavljeno”, dodala je.

S druge strane, italijanski list La Repubblica citirao je riječi visokopozicioniranog zvaničnika u Vladi nacionalnog jedinstva da je Francuska blokirala izdavanje izjave o osudi Haftara, koju su pripremile Sjedinjene Američke Države, Italija, Njemačka i Velika Britanija.

List napominje da se, unatoč prividnom primirju, razmjer sukoba u Libiji veoma ozbiljno povećava, posebno nakon što je Haftar razbuktao rat za naftu, a zatim počeo stezati obruč oko Vlade nacionalnog jedinstva.

S 1,2 miliona na samo 70.000 barela

La Repubblica ističe da “Pariz pokazuje zube” u posljednjim satima tako što zamrzava izdavanje američko-evropske osude protiv Haftara, što možda ukazuje na novi i otvoreni stav Francuske, koje je donedavno bio tajna.

Dopisnik tog italijanskog lista iz Tripolija citirao je komentar Vlade nacionalnog jedinstva o francuskom stavu da se “obustava izvoza nafte iz Libije van zemlje može smatrati jedino vrlo opasnom objavom rata. Evropske vlade svjesne su posljedica takvog zločinačkog djela za našu zemlju.”

“U vrijeme kada se počinje s ekonomskom blokadom, čiji je cilj gušenje libijskog naroda, Francuska hiljaditi put sprečava izdavanje izjave o osudi svog saveznika Khalife Haftara”, rekao je zvaničnik.

La Repubblica naglašava da su posljedice tih akcija katastrofalne i nezamislive, pogotovo zato što će to dovesti do smanjenja ukupne proizvodnje nafte iz Libije s 1,2 miliona barela dnevno na samo 70.000 barela, što je količina koja se vadi iz morskih naftnih polja.

Italijanski list objavio je dio dokumenta u kojem Vlada nacionalnog jedinstvo Fayeza al-Sarraja traži od Sjedinjenih Američkih Država da osude Haftara, navodeći da je NOC bio “primoran obustaviti rad u naftnim postrojenjima širom Libije” te poziva da se odmah “ponovo otvore”.

Investicija vrijedna 30 milijardi dolara

“Prema tome, tražimo od svih relevantnih strana da preuzmu svoje odgovornosti i rade na tome kako bi se NOC-u omogućio nastavak aktivnosti za dobrobit svih građana.”

Italijanski list izrazio je čuđenje zbog francuskog protivljenja, s obzirom na to da je tekst osude protiv Haftara relativno blag.

Libijski zvaničnik otkrio je za list da Pariz ustvari nastoji oslabiti ulogu šefa NOC-a Mustafe Sanalle i ulogu guvernera Centralne banke Libije Sadiqa al-Kabira, unatoč činjenici da prihodi od nafte završavaju u blagajni Centralne banke kako bi potom bili raspodijeljeni podjednako i na zapadu i na istoku zemlje.

Libijski izvor upućen u događanja rekao je italijanskom listu da je razlog francuskog neprijateljskog stava prema dvjema legitimnim libijskim institucijama “nastojanje da osvoji dio ponuda koje NOC priprema u okviru investicija u naftni sektor u vrijednosti 30 milijardi dolara”.

Izvor: Al Jazeera i agencije