EU uskoro očekuje trgovinski sporazum sa SAD-om

Ursula von der Leyen, Donald Trump
Trump je ocijenio da je imao 'sjajan razgovor' s Von der Leyen (EPA)

Trgovinski sporazum između SAD-a i Europske unije moguć je u roku nekoliko tjedana, rekla je u Davosu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, unatoč ponovljenim prijetnjama Washingtona uvođenjem carina na europske automobile, javlja AFP.

“Sve u svemu, imala sam vrlo dobar razgovor s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom”, rekla je novinarima na marginama Svjetskog ekonomskog foruma.

“Predviđamo da ćemo za nekoliko tjedana imati sporazum koji bismo mogli zajedno potpisati”, rekla je Von der Leyen, dodajući da će sporazum obuhvatiti trgovinu, kao i sektore tehnologije i energetike, prenosi Beta.

Američki predsjednik ponovno je zaprijetio uvođenjem carina na uvoz europskih vozila ne odustanu li Europljani od namjere da uvedu digitalni porez i ne potpišu trgovinski ugovor s Washingtonom.

Trump: Evropa nema izbora

U izjavi za CNBC iz Davosa Trump je rekao kako je Europa “vrlo tvrda” prema SAD-u iako je ocijenio i da je u utorak imao “sjajan razgovor” s predsjednicom Europske komisije.

“Ipak sam rekao da ću, ne dobijemo li nešto, morati poduzeti neku akciju. A ta će akcija biti visoke carine na njihova vozila i druge stvari koje ulaze u našu zemlju”, rekao je Trump.

Ne želi, kako je kazao, da gledatelji “postanu nervozni” zbog te njegove izjave, a rekao je i da će Europa napraviti dogovor “zato što mora”.

“Nemaju izbora”, rekao je Trump, javila je agencija AP.

Izvor: Agencije