Dom lordova modificira Brexit Borisa Johnsona

Boris Johnson trpi poraze u Domu lordova (EPA)

Dom lordova je zadao britanskom premijeru Borisu Johnsonu dva nova udarca u procesu usvajanja njegovog sporazuma o Brexitu, u vezi porodičnog okupljanja djece izbjeglica i izjašnjavanja Škotske i Walesa.

Šef konzervativne vlade je doživio pet neuspjeha od kada je Gornji dom britanskog Parlamenta, gdje on nema većinu, počeo razmatrati njegov plan zakona o izlasku iz Evropske unije.

Sa 300 glasova za i 220 protiv, Gornji dom je usvojio amandman koji je predložio laburist Alf Dubs kojim se želi zaštiti pravo porodičnog okupljanja maloljetnih izbjeglica bez pratnje nakon Brexita.

To pravo je zagarantirano u EU.

Porodično okupljanje maloljetnih izbjeglica

Nacrt zakona o izlasku Velike Britanije iz EU-a, u verziji koju su usvojili zastupnici, ne spominje obavezu prethodne vlade da zaštiti porodično okupljanje maloljetnih izbjeglica.

Vlada je samo obavezna informirati zastupnike o napretku razgovora o toj temi s Briselom.

Nakon tijesnog glasanja (239 za i 235 protiv), Dom lordova je usvojio amandman koji garantira da će nakon Brexita Škotska i Wales imati pravo glasa u pregovorima s EU-om.

U ponedjeljak su već izglasali amandman kojim se evropskim građanima koji žive u Velikoj Britaniji automatski daje pravo da ostanu u zemlji nakon Brexita.

Izvor: Agencije