Austrijska ministrica želi novi sporazum za EU

Nova Vlada Austrije je odlučna da ima važnu ulogu u Evropi, kaže Karoline Edtstadler (EPA)

Ministrica za evropska pitanja u Vladi Austrije Karoline Edtstadler najavila je da će zahtjev za novim sporazumom Evropske unije iznijeti na konferenciji o budućnosti Evrope i istakla da Beč podrža reformu procesa proširenja kako bi on bio brži i jasniji.

Za agenciju APA je kazala da se EU mora zajednički suočavati s velikim temama, a male prepustiti članicama, prenosi Tanjug.

Kada je riječ o procesu proširenja, veoma je optimistična da će on biti nastavljen.

“Najprije zbog razgovora u Parizu, jer je tu jasno rečeno da se ne žele odložiti pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Istovremeno, Francuska želi reformu pristupnog procesa. Mi podržavamo tu reformu jer smatramo da taj proces mora biti brži i jasniji, kako bi države, koje puno čine za pristupanje, dobiju brže mogućnost učlanjenja”, objasnila je Edtstadler.

Važna uloga

Nova Vlada Austrije je, prema njenim riječima, odlučna da ima važnu ulogu u Evropi.

“Nalazimo se na prekretnici. Imamo novu Evropsku komisiju i relativno mlad Evropski parlament. Imamo puno zadataka i pred nama je mnogo izazova”, poručila je Edtstadler.

Na pitanje zašto je EU potreban novi sporazum, kazala je da je Lisabonski ugovor star deset godina.

“U međuvremenu se puno toga dogodilo u svijetu, ali i Evropi. Imali smo migrantsku krizu, ekonomsku krizu. Suočeni smo s pitanjima kao, naprimjer, u oblasti cyber-kriminala, koja su potpuno nova i u vezi kojih treba tek trebamo naučiti kako da se ophodimo”, kazala je ona.

Edtstadler je istakla da je potrebna snažna Evropa, a to znači da se EU treba koncentrirati na izazove koje zemlje članice mogu samo zajednički riješiti.

“To znači, prije svega, da Evropa mora biti svjesna svoje moći. Za to je neophodan brži proces odlučivanja, naprimjer u vanjskoj politici, kako bi bili shvaćeni ozbiljno u svijetu. Suočeni smo s velikim igračima, kao što su Kina, Rusija ili SAD, i želimo i tu djeluovati vjerodostojno. Zbog toga je konferencija o budućnosti Evrope važan korak kako bi o tome razgovarali”, objasnila je ona.

Glas malih članica

Edtstadler je kazala da bi ozbiljno trebalo razmisliti o promjeni principa jednoglasnosti u vanjskoj politici, jer nikoga u svijetu ne interesira da li jedna mala članica EU-a možda ima minimalno drugačiji stav o nekom konfliktu.

“Naprimjer, u Venecueli ili u vezi Irana. Potrebne su brze odluke i vjerodostojan nastup. Moramo jednim glasom istupati spolja”, podvukla je ona.

Edtstadler kaže da su za zajedničke oblasti potrebna pravila.

“Moto mora biti manje pravila, ali kojih se svi moraju pridržavati. Nećemo moći održati našu monetarnu uniju stabilnom ako se ne budemo pridržavali budžetskih ciljeva. Migrantsku krizu nećemo moći savladati ako ne budemo stvarno bili spremni da svi damo svoj doprinos. Međutim, ne time što bi nadglasali članice, već širokom paletom mogućnosti za učešće, bilo to kroz upućivanje službenika u misiju Frontex, kroz humanitarnu pomoć ili prijem tražilaca azila, odnosno posebno vezano za saradnju s trećim državama”, rekla je ona.

Upitana da li je za sankcije protiv zemalja koje se ne pridržavaju Dablinskog sporazuma, kaže da je bila sutkinja i da zna da se pojedine stvari ne mogu provesti ako nema sankcija.

“Da, potrebne su sankcije, ali samo kao posljednja mjera”, rekla je Edtstadler.

Izvor: Agencije