WP: Trump 15 puta dnevno daje netačne ili obmanjujuće izjave

Trump je 184 puta ustvrdio da je donio najveći zakon o snižavanju poreza u historiji SAD-a iako je to bilo osmo sniženje poreza po vrijednosti (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump u tri godine mandata 15.843 puta dao je “netačnu ili obmanjujuću” izjavu, prenosi agencija Anadolija podatke američkog lista The Washington Post.

Takav Trumpov trend “špekulativnih” izjava, nastavlja medij iz američke prijestonice, bio je u stalnom porastu od 20. januara 2017, kada je preuzeo dužnost prvog čovjeka SAD-a.

Trump je u prvoj godini svoje dužnosti dao 1.999 “netačnih ili obmanjujućih” izjava, u drugoj 5.689, a u 2019. čak 8.155 takvih izjava.

Među njegovim posljednjim takvim izjavama jest i govor na godišnjoj konferenciji Američke federacije poljoprivrednika, tokom kojeg je iznio 20 takvih tvrdnji, a tom prilikom lažno je prenio trgovinske sporazume s Japanom i Kanadom.

Ekonomija i migranti

U vezi s istragom zbog navodne Trumpove prijetnje Ukrajini i traženja od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv Joea Bidena, bivšeg potpredsjednika SAD-a i trenutnog kandidata za predsjednika na izborima 2020, Trump je dao čak 1.000 “pogrešnih ili obmanjujućih” izjava.

Od svakih pet Trumpovih tvrdnji jedna se odnosi na američku ekonomiju, a od svakih šest jedna se odnosi na migrante.

Trump je u izjavama 184 puta ustvrdio da je donio najveći zakon o sniženju poreza u historiji SAD-a iako je to bilo osmo najveće sniženje poreza u historiji SAD-a.

Izvor: Agencije