U ruskim napadima u Idlibu poginula 23 civila

Idlib, Bombardiranje, Sirija
Ove godine uslijed mučenja, napada, eksplozija i sukoba poginulo je 910 osoba (EPA)

Najmanje 23 civila, među kojima i 13 djece, ubijeno je danas u zračnim napadima ruskih aviona na sjeverozapadu Sirije, posljednjem velikom uporištu pobunjenika koji se protive vlastima u Damasku, prenosi agencija Beta pozivajući se na podatke Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR).

Novi sporazum o prekidu neprijateljstava između Rusije i Turske koje podržavaju suprotstavljene strane u sukobu, stupio je na snagu ranije ovog mjeseca ali je nasilje nastavljeno. Kao odgovor na ruske udare danas su ispaljene granate na grad Halep, koji je u rukama snaga predsjednika Bashara al Assada a pored je teritorija pod kontrolom pobunjenika i oružanih grupa. Tri civila su ubijena, prema agenciji Sana.

U ruskim napadima pogođeno je više sela u provincijama Halep i Idlib, kada su ubijena 23 civila i približno 40 je ranjeno, navode iz SOHR-a.

Među žrtvama je i osam članova iste porodice, roditelji i šestoro djece, zapadno od provincije Halep. 

Predvečer u novim ruskim udarima osam osoba je ubijeno u selu Kafr Nurane, u istoj oblasti, navodi Opservatorij.

Ubijeni deseci civila

Najmanje je 50 civila ubijeno, a 31.500 raseljeno u napadima koje su u proteklih devet dana izvele snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih ruskih i proiranskih saveznika.

Primirje u Idlibu proglašeno je 12. siječnja nakon sastanka turskog i ruskog predsjednika, Recepa Tayyipa Erdogana i Vladimira Putina, u Istanbulu.

Snage Assadova režima i njihovi saveznici ne poštuju ni taj dogovor nego nastavljaju s napadima na naselja u Idlibu.

Prije početka sirijskog rata u Idlibu je živjelo približno dva milijuna ljudi, a početkom rata broj stanovnika prepolovljen je zbog žestokih sukoba.

U ožujku 2015. sirijske oporbene snage zauzele su Idlib i on je otad svojevrsna utvrda sirijske oporbe.

Na meti milioni ljudi

Idlib je tako postao utočište prognanih, pa trenutačno u toj sirijskoj regiji živi otprilike četiri milijuna ljudi, koji su meta stalnih režimskih i napada ruskih snaga, koje su se u rat uključile u listopadu 2015.

Uz posredovanje Turske, Rusije i Irana, tijekom svibanjskih pregovora u Astani 2017. Idlib je proglašen zonom deeskalacije.

U Sočiju je 17. rujna 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi zone deeskalacije.

Sukladno dogovoru, oporbene su snage povukle teško oružje iz regije, a snage odane Assadovu režimu nisu obustavile topničke i zračne napade u toj regiji.

Izvor: Agencije