Suđenje o opozivu Donalda Trumpa

Vođa demokrata u Senatu američkog Kongresa Chuck Schumer kazao je kako je predložena republikanska rezolucija koja određuje način suđenja predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu u Senatu „ništa drugo, nego nacionalna sramota“, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters i dpa.

Schumer je kritizirao plan vođe republikanaca u Senatu Mitcha McConnella, koji je predat u posljednji čas, a prema kojem bi se održala saslušanja koja bi trajala do dugo u noć.

„Ako je predsjednik tako siguran u svoju poziciju, zašto ju ne predstavi usred bijela dana?”, zapitao se lider demokrata.

„O nečemu tako važnom kao što je opoziv, McConnellova rezolucija nije ništa drugo nego nacionalna sramota i ostat će zapisana u povijesti kao jedan od najmračnijih dana Senata.

Bez svjedoka

Prema McConnellovom planu suđenje će biti kratko, a svjedocima je onemogućeno svjedočenje osim ako Senat na kraju ne odluči ih pozvati.

Navedena rezolucija predviđa suđenje od 48 sati u kojemu će tužitelji, dvoje demokrata iz Zastupničkog doma, te četvero Trumpovih advokata imati jednako vremena za iznošenje svojih argumenata tokom četiri dana.

Tužitelji su predsjednik Odbora za obavještajne poslove Zastupničkog doma Adam Schiff i predsjednik odbora za pravosuđe Zastupničkog doma Jerry Nadler.

Trumpa na suđenju zastupaju savjetnik Bijele kuće Pat Cipollone, lični Trumpov advokat Jay Sekulow, Kein Starr, bivši neovisni savjetnik čija je istraga utrla put za proces opoziva Billa Clintona te penzionisani profesor prava na univerzitetu Harvard Alan Dershowitz.

Chumer je kazao kako će zatražiti da Bijela kuća dostavi zapise razgovora o američkoj pomoći Ukrajini.

„Prvi amandman koji ću podnijeti bit će zahtjev da Senat zatraži dokumente od Bijele kuće povezane s optužbama protiv predsjednika“, rekao je Schumer.

Suđenje moguće na dva načina

Michael Isikoff, analitičar i jedan od vodećih istraživačkih novinara u SAD-u, ukazuje da će suđenje “ili biti kratko ili teška, produžena bitka”.

“Ovo suđenje mnogo će reći o predsjednikovoj ostavštini. Očito je da će, ako ne bude proglašen krivim, biti u mogućnosti reći da je bio oslobođen optužbe te da je cio proces opoziva bila obmana od samog početka. Zato demokrati, upravo sada, tvrde da će, ako ne bude svjedoka na suđenju, sve biti samo zataškavanje od republikanaca. To bi bio demokratski odgovor na Trumpovu tvrdnju da je oslobođen optužbi”, kaže Isikoff u izjavi za Al Jazeeru.

Prognozira i da bi se suđenje moglo odvijati na dva načina.

“Ovo suđenje moglo bi biti okončano krajem sljedeće sedmice ako demokrati ne dobiju četvrti republikanski glas za pozivanje svjedoka. Ako ga dobiju, onda će se sve odužiti na dvomjesečno suđenje, na kojem će se pozivati svjedoci, a Bijela kuća mogla bi se pozvati na izvršnu privilegiju, što znači da bi se išlo na sud, izvan Senata, što bi dovelo do teške bitke koja bi mogla dugo trajati. Dakle, ili će biti kratko suđenje ili teška, produžena bitka”, prognozira Isikoff.

Četiri mjeseca nakon što je izbio ukrajinski skandal i zasjenio kraj Trumpovog mandata te deset mjeseci prije nego što Amerikanci izlaze na izbore kako bi odlučili hoće li ga ponovo izabrati za predsjednika, 100 članova Senata okupilo se u popodnevnim satima po lokalnom (večernjim satima po srednjoevropskom) vremenu, a predsjednik Vrhovnog suda SAD-a John Roberts predsjedava suđenjem.

Zadatak tih zastupnika, koji su, kao porotnici, položili zakletvu prošle sedmice, jest odlučiti o tome je li Trump zloupotrijebio svoju dužnost i ometao Kongres, za šta je optužen u dva člana opoziva koja je prošlog mjeseca prihvatio Zastupnički dom.

Johnson, Clinton, pa Trump

U njima se navodi da je Trump pokušao izvršiti pritisak na Ukrajinu u vezi s uplitanjem u izbore 2020. kako bi mu pomogla da pobijedi te tada nastojao spriječiti kongresnu istragu o svojim postupcima.

To je treći put da predsjednik prolazi suđenje u vezi s opozivom; prije Trumpa to su prošli Andrew Johnson 1868. i Bill Clinton 1999.

Dio skandala vezan je uz telefonski poziv 25. jula, u kojem Trump pritišće ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da objavi istragu protiv bivšeg potpredsjednika SAD-a Joea Bidena, potencijalnog Trumpovog suparnika na izborima u novembru.

Demokrati, koji kontroliraju Zastupnički dom i vode istragu, optužuju Trumpa da je manipulirao Ukrajinom, uskraćujući joj približno 400 miliona dolara vojne pomoći i uvjetujući posjetu Zelenskog Bijeloj kući otvaranjem istrage.

“Predsjednik nije učinio ništa pogrešno”, odgovorili su Trumpovi advokati u 110 stranica dugom pismu podnesenom Senatu u ponedjeljak.

Takav je stav i 73-godišnjeg Trumpa, koji tvrdi da je saga politički “lov na vještice” i obmana te da je taj telefonski razgovor s ukrajinskim predsjednikom bio “perfektan”.

Proizvod ‘namještenog procesa’

Predsjednikov pravni tim sastavljen od 12 stručnjaka u pismu osporava ideju o njegovom opozivu.

Oni su dva člana opoziva – odobrena u Zastupničkom domu pod demokratskom kontrolom – nazvali proizvodom “namještenog procesa” i ustavno manjkavim jer ne uključuju kršenje postojećeg zakona.

Njegov tim, u kojem su advokati visokog rejtinga, poput Kennetha Stara, koji je pokušao srušiti Clintona zbog njegove afere s Monicom Lewinsky, kaže da bi “Senat trebao odbiti članove opoziva i osloboditi predsjednika odmah”.

“Predsjednik Trump zloupotrijebio je svoju dužnost kako bi tražio strano uplitanje na našim izborima za vlastitu političku korist, time ugrozio našu nacionalnu sigurnost, integritet naših izbora i našu demokratiju”, rekli su tužioci u subotu.

Također su kazali da je predsjednikovo ponašanje “najgora noćna mora za tvorce”, referirajući se na autore američkog Ustava, te da Trump zaslužuje da bude uklonjen s dužnosti.

No, Trump je gotovo siguran da će biti oslobođen, s obzirom na republikansku većinu 53:47 u Senatu.

Schumer: ‘Ovo je nacionalna sramota’

Za vrijeme početka suđenja bit će u inozemstvu jer je u ponedjeljak navečer otišao na ekonomski forum u Davosu.

Zasad se ne zna koliko će suđenje trajati.

Prvi zadatak bit će uspostaviti pravila, za pitanja poput onih koliko će se dugo slušati argumenti tužilaca, koliko će se dugo slušati odbrana, koliko će vremena biti odvojeno za pitanja koja će podnositi senatori, ali će ih čitati Roberts i hoće li zvati svjedoke ili tražiti njihove dokaze.

Zastupnički dom u utorak će raspravljati i glasati o pravilima koja je predložio čelnik senatske većine Mitch McConnell, po kojima bi suđenje moglo imati znatno brži tempo nego ono Clintonu 1999.

Vođa senatskih demokrata Chuck Schumer rekao je da McConnell požuruje suđenje i uz to ga otežava za svjedoke i predstavljanje dokumenata.

“U nečem tako važnome kao što je opoziv odlučnost senatora McConnella nije ništa drugo nego nacionalna sramota”, naveo je Schumer u izjavi.

Bolton voljan svjedočiti

Demokrati žele da svjedoče ključni zvaničnici Trumpove administracije, poput privremenog šefa predsjedničkog ureda Micka Mulvaneyja i bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, vjerujući da oni mnogo znaju o Trumpovim dogovorima s Ukrajinom.

Bolton je rekao da je, ako dobije sudski poziv, voljan svjedočiti.

Bijela kuća saopćila je da očekuje da će suđenje biti gotovo za dvije sedmice.

Suđenje Clintonu trajalo je pet sedmica.

McConnell je rekao da neće razmatrati pitanje svjedoka dok se održava iznošenje dokaza i ispitivanje, a s obzirom na to da republikanci imaju većinu, to će vjerovatno prevladati.

Izvor: Al Jazeera i agencije