Stoltenberg: Bez pomoći Turske nema uspjeha protiv ISIL-a

Ako nešto ne preduzmemo, možda ćemo biti primorani vratiti se u borbu, upozorio je Jens Stoltenberg (Arhiva)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa mora pojačati svoje vojne operacije obuke u Iraku, kako bi se osiguralo da se njene članice ne vrate u borbu protiv boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Moramo imati snažne obuke, da napravimo sve od ministarstva odbrane, institucija, komande i kontrole, do obuka snaga. NATO to može. To već radimo, ali moramo pojačati”, rekao je on članovima Evropskog parlamenta u Briselu, objavio je AP, a prenio Tanjug.

NATO je 2018. godine odobrio vojnu obuku u Iraku, u koju bi bilo uključeno oko 500 vojnika, s ciljem da se izgrade iračke oružane snage koje bi se mogle bolje boriti protiv borbenih grupa poput ISIL-a.

ISIL iskoristio odlazak stranih trupa

Međutim, operacija je stavljena na čekanje nakon što su američke snage gađale aerodrom u Bagdadu i ubile iranskog generala Qassema Soleimanija početkom januara, nakon čega je iračka Vlada zahtijevala od stranih trupa da napuste zemlju.

Prema riječima Stoltenberga, “Zapad je malo prerano napustio teritoriju, što je iskoristio ISIL da zauzme velika područja u sjevernom Iraku i Siriji”.

“Čvrsto vjerujem da ćemo, ako nešto ne preduzmemo, možda biti primorani vratiti se u borbu. Moramo spriječiti da se to ponovo desi, zbog čega moramo izgraditi lokalne sigurnosne kapacitete koji bi spriječili ISIL da se vrate. Ukoliko to ne učinimo, sigurno ćemo imati velikih problema”, rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je poručio kako važnu ulogu u borbi protiv ISIL-a ima Turska, koju je nazvao “vrlo značajnim partnerom NATO-a” i saveznikom bez kojeg ne bi bilo moguće napraviti rezultate u borbi protiv ISIL-a, prenosi Anadolija.

Na pitanje eurozastupnika o odnosima s Turskom, on je podsjetio kako su nakon postignutog dogovora između SAD-a i Turske na sjeveroistoku Sirije u značajnoj mjeri smanjeni sukobi.

“Turska je važan saveznik. Turska je zemlja koja je najviše izložena terorističkim napadima. Oni igraju važnu ulogu u borbi protiv ISIL-a. Dijeli granicu sa Sirijom i Irakom i da nije bilo infrastrukture koju je omogućila Turska, mi ne bi bili u mogućnosti ostvariti ovakav uspjeh u borbi protiv ISIL-a”, kazao je Stoltenberg.

Odnosi NATO-a i EU-a najbolji do sada

Govoreći u Odboru za vanjske odnose EP-a i odgovarajući na pitanja zastupnika, ocijenio je da su odnosi između NATO-a i Evropske unije vrlo bliski i da su dostigli “nikada prije viđeni nivo”.

“Iako među stranama postoje nesuglasice u različitim pitanjima, poput klimatskih promjena, trgovine i iranskog nuklearnog sporazuma, mi i dalje djelujemo zajedno kada je riječ zajedničkim interesima poput mira i sigurnosti.”

Naglasio je, također, kako bi EU i NATO trebali djelovati zajedno i kada je riječ o borbi protiv terorizma, Rusiji, ali drugim novim sigurnosnim izazovima.

“Ako transatlantske veze oslabe, Evropa će biti oštećena i podijeljena”, smatra on.

Navodeći da NATO podržava politički proces u Libiji pod nadzorom Ujedinjenih naroda, Stoltenberg je izjavio da je važno omogućiti primirje i primijeniti embargo na oružje.

Izvor: Agencije