Sjeverna Koreja ne osjeća se obaveznom poštivati obećanja

Sjeverna Koreja upozorila je da bi mogla krenuti 'novim putem' ako SAD ne ispuni njihova očekivanja u vezi s novim pristupom u pregovorima (EPA)

Sjeverna Koreja više se ne osjeća obaveznom poštivati preuzeta obećanja, kao što su prestanak nuklearnih te testiranja interkontinentalnih balističkih raketa, jer su Sjedinjene Američke Države ignorirale dogovoreni rok za nuklearne pregovore, rekao je visoki zvaničnik Pjongjanga, javlja Reuters.

Ju Yong-chol, savjetnik sjevernokorejske misije pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, naznačio je da bi mogli “krenuti novim putem”. 

“Nemamo razloga biti jednostrano vezani obavezama koje se druga strana ne trudi ispoštovati”, rekao je Ju na konferenciji o demilitarizaciji pod pokroviteljstvom UN-a, prenosi Hina.

Govoreći kao izaslanik Demokratske Narodne Republike Koreje, optužio je SAD da “primjenjuje izrazito brutalne i neljudske sankcije”.

“Ako SAD ustraje u takvoj neprijateljskoj politici prema DNR Koreji, nikad neće doći do nuklearnog razoružanja na Korejskom poluotoku”, kazao je.

Neodređeni ‘novi put’

“Ako SAD pokuša provesti jednostrane zahtjeve i ustraje u nametanju sankcija, Sjeverna Koreja bit će primorana potražiti novi put”, dodao je Ju.

Sjeverna Koreja upozorila je u decembru da bi mogla krenuti neodređenim “novim putem” ako SAD ne ispuni njihova očekivanja u vezi s novim pristupom u pregovorima.

Američki vojni zapovjednici rekli su da bi taj novi put mogao uključiti testiranje raketa dugog dometa koje je Sjeverna Koreja suspendirala 2017, zajedno s nuklearnim bojevim glavama.

Pjongjang je odbio jednostrano razoružanje i nije bilo indikacija da su voljni ići dalje od izjava o širokoj podršci konceptu univerzalnog nuklearnog razoružavanja.

U prijašnjim propalim pregovorima rečeno je da bi se mogli odreći svog arsenala ako SAD osigura sigurnosne garancije povlačenjem svojih vojnika iz Južne Koreje i tzv. nuklearnih kišobrana za odvraćanje iz Južne Koreje i Japana.

Izvor: Agencije