Šest žrtava novog virusa, svijet jača kontrole

Zvaničnica zdravstva Malezije provjerava putnike termalnim skenerom na Međunarodnom aerodromu u Sepangu, kod Kuala Lumpura (EPA)

Države u Aziji i drugim dijelovima svijeta počele su provjere tjelesne temperature na aerodromima, željezničkim stanicama i autoputevima u nadi da će pronaći ljude koji imaju novi korona virus, za koji se vjeruje da se proširio iz Wuhana u centralnoj Kini i od kojeg se razboljelo približno 300 osoba u toj državi, dok je potvrđeno šest smrtnih slučajeva od njega, prenose agencije.

Nedavna potvrda da se bolest može prenositi sa čovjeka na čovjeka povećala je strahove vezane za oboljenje jer milioni Kineza putuju za lunarnu Novu godinu, prenosi AP.

Dosad su potvrđeni slučajevi oboljenja u Japanu, Južnoj Koreji i Tajlandu.

Jačanje mjera u Japanu

Mjere su dio napora koji imaju za cilj spriječiti ponavljanje epidemije SARS-a iz 2002. i 2003, drugog korona virusa koji se počeo širiti u Kini i usmrtio približno 800 ljudi, paralizirao transport i oštetio azijske ekonomije.

Jedan slučaj oboljenja otkriven je u Japanu, a premijer Shinzo Abe pozvao je zvaničnike da pojačaju provjere na aerodromima i drugim ulaznim tačkama.

Japan će tražiti od posjetilaca koji dolaze iz Wuhana da popune zdravstvene formulare, izjavio je glavni sekretar Vlade Hoshihide Suga.

Japan je prošle sedmice potvrdio da je muškarac u 30-ima bio pozitivan na test na korona virus nakon povratka iz Wuhana.

Ministarstvo zdravlja, rada i socijalne skrbi Japana saopćilo je da je utvrdilo da je 41 osoba imala kontakte s pacijentom i da ih nadgleda. Navode da niko od njih nije razvio simptome upale pluća.

Hong Kong: Pojačane mjere dezinfekcije

Glavni medicinski službenik u Australiji Brendan Murphy izjavio je da letove iz Wuhana dočekuju osoblje za biološku sigurnost i državni zdravstveni službenici u Novom Južnom Velsu, koji dijele pamflete na engleskom i kineskom jeziku svim putnicima u kojima su opisani simptomi bolesti i traže od njih da se prijave ako imaju takve simptome.

Australski zdravstveni zvaničnici rekli su da je jedan muškarac bio u izolaciji u Brisbaneu nakon što je dobio respiratornu bolest poslije putovanja u Wuhan, ali da se sada oporavio.

Sjedinjene Američke Države počele su s pregledima putnika na letovima iz navedenog kineskog grada koji stižu na međunarodne aerodrome “John F. Kennedy”, San Francisco i Los Angeles International, tri glavne luke za ulazak u SAD.

Hong Kong je jedno od najpopularnijih odredišta Kineza za lunarnu Novu godinu. Uz pojačan nadzor, naređene su i dodatne mjere čišćenja i dezinfekcije aviona i vozova iz Wuhana, kao i željezničkih stanica i aerodroma.

Prvi slučaj u Južnoj Koreji

Kinesku vladu krivili su za pogoršanje stanja sa širenjem SARS-a tako što je u početku skrivala informacije i blokirala rad Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ovog puta predsjednik Kine Xi Jinping naredio je stranačkim odborima, vladama i relevantnim odjeljenjima na svim nivoima da na prvo mjesto trebaju staviti život i zdravlje ljudi.

Na aerodromu u Wuhanu provjerava se temperatura putnika, a svi koji rade u javnim službama nose zaštitne maske.

Južna Koreja u ponedjeljak je izvijestila da je utvrdila prvi slučaj obolijevanja kod 35-godišnjeg kineskog državljanina koji je letio iz Wuhana u Seul dan ranije. Zvaničnik iz Korean Aira, jedinog aviooperatora koji ima direktne letove za Wuhan, izjavio je da kompanija ne planira suspendirati letove.

Ruski aerodromi pojačali su pregled putnika koji dolaze iz Kine kako bi identificirali ljude zaražene novim korona virusom, saopćili su aerodromski zvaničnici. Najmanje četiri aerodroma – Šeremetjevo i Vnukovo u Moskvi, kao i aerodromi u Irkutsku i Jekaterinburgu – uvela su mjere screeninga kako bi se identificirali zaraženi putnici, rekli su aerodromski zvaničnici.

WHO upozorava na velike šanse za širenje

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je u utorak da postoji velika vjerovatnoća da se novi korona virus u nadolazećim danima proširi na druge dijelove Kine, kao i u druge države.

“Može se očekivati više slučajeva u drugim dijelovima Kine, kao i u drugim državama u nadolazećim danima”, rekao je Tarik Jašarević, glasnogovornik WHO-a.

Upitan o razlozima pojavljivanja novih slučajeva, rekao je da Kina pojačava nadzor nad virusom.

“Ako pojačate nadzor i testiranja, veliki su izgledi da bude novih slučajeva”, rekao je Jašarević.

Vjeruje da su svi međunarodni slučajevi povezani s prvobitnom pojavom virusa u Wuhanu, a WHO u ovom trenutku ne preporučuje zabranu putovanja.

Svjetska zdravstvena organizacija sazvala je sastanak za srijedu kako bi se razmotrilo proglašenje međunarodne zdravstvene krize.

Zasad ne postoji vakcina za novi virus, dodaju agencije.

Izvor: Agencije