Sarraj za Al Jazeeru: Uloga Emirata zabrinjavajuća

Al-Sarraj izražava nadu da će strane sile izvršiti pritisak na Haftara da uskoro otvori naftne luke (Al Jazeera)

Predsjednik međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez al-Sarraj izjavio je da Libija nema granice s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što nameće pitanja njegovoj vladi o ciljevima koje Abu Dhabi ima u njegovoj zemlji.

U intervjuu za Al Jazeeru pita se iz kojih razloga Emirati uspostavljaju vojnu bazu na teritoriji Libije.

Dodao je da u njegovoj vladi postoji oprezan optimizam u vezi s rezultatima Berlinske konferencije zbog prethodnih iskustava, s obzirom na to da Vlada nacionalnog jedinstva nije našla pouzdanog partnera za izlazak iz krize.

Međutim, dalje kaže da se nada da će strane koje podržavaju penzioniranog generala Khalifu Haftara preispitati svoje računice u vezi s libijskim pitanjem.

Neće ponovo sjediti s Haftarom

Kad je riječ o pitanju nafte, kazao je da će se Libija suočiti s katastrofalnom situacijom ako Haftarove snage nastave blokadu naftnih polja, izražavajući nadu da će strane sile izvršiti pritisak na Haftara da uskoro otvori naftne luke.

Sarraj je saopćio da se protivi Haftarovim zahtjevima koji dovode u vezu otvaranje luka s preraspodjelom prihoda od nafte.

Rekao je da će poštivati poziv Berlinske konferencije na prekid vatre i političke razgovore, ali da neće ponovo sjediti s Haftarom.

Reuters prenosi, na osnovu dokumenata poslanih trgovcima nafte, u koje je ta agencija imala uvid, da je Nacionalna naftna korporacija u Libiji (NOC) proglasila “višu silu” vezano za utovar sirove nafte s naftnih polja Sharara i El Feel.

U dokumentima se navodi da su neke osobe, pod nadzorom čuvara naftnih postrojenja, zatvorile cjevovode koji su spajali polje Sharara i naftnu luku Zawiya, te polje El Feel s lukom Mellitah.

Značaj naftne žile kucavice

Većina naftnog bogatstva Libije na istoku je zemlje, međutim, NOC, čije je sjedište u Tripoliju, vrši preraspodjelu prihoda i kaže da oni trebaju služiti cijeloj zemlji te da korporacija nema nikakve veze sa sukobom koji se vodi među frakcijama.

Diplomati su rekli da je paralelna vlada na istoku zemlje više puta pokušavala izvoziti naftu, zaobilazeći NOC, što su Ujedinjeni narodi zabranili.

Korporacija šalje prihode od nafte i plina, koji se smatraju žilom kucavicom u Libiji, u centralnu banku u Tripoliju, koja uglavnom sarađuje sa Sarrajevom vladom.

Vlada te prihode koristi za isplatu plaća, subvencija za gorivo i drugih usluga, što obuhvata i područja na istoku zemlje koja kontrolira Haftar.

Izvor: Agencije