Sanchez nudi Kataloniji referendum o većoj autonomiji

Pedro Sanchez
Pedro Sanchez je dogovorio s Katalonskom republikanskom ljevicom uspostavu bilateralne komisije (EPA)

Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je kako će se u veljači sastati s predsjednikom katalonske Vlade Quimom Torrom, u sklopu dijaloga o budućem statusu Katalonije, a da će Katalonci onda glasati o njihovom sporazumu koji ne bi uključivao samostalnost.

Sanchez, na vlasti od lipnja 2018. godine, tijekom siječnja je uspostavio novu koalicijsku Vladu svoje Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) i manje, lijeve formacije Unidas Podemos, što je prva koalicijska vlada u Španjolskoj u zadnjih 80 godina.

U intervjuu španjolskoj javnoj televiziji TVE rekao je kako će se u prvom tjednu veljače sastati s Torrom, prenosi Hina.

Torra traži novi referendum o samostalnosti Katalonije, autonomne pokrajine s oko 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku, a kojeg bi odobrila španjolska vlada.

ERC spriječio nove izbore

“Želim da mandat ove Vlade bude obilježen dijalogom i konsenzusom. Ono što se promijenilo jest mirnija situacija u Kataloniji”, izjavio je Sanchez.

On se početkom mjeseca dogovorio s Katalonskom republikanskom ljevicom (ERC), najvećom strankom za nezavisnost, uspostavu bilateralne komisije koja bi razgovarala o budućem statusu Katalonije.

ERC se zauzvrat bio suzdržao od glasovanja o vladi u Parlamentu pa je Sanchez, tijesnom većinom od 167 zastupnika za i 165 protiv, ostao na vlasti.

Da je ERC glasao protiv Španjolci bi izašli na nove izbore.

Španjolska oporbena desnica kritizira sporazum Sanheza i ERC-a i tvrdi da bi on mogao dovesti do “razbijanja Španjolske”.

Sanchez je u intervjuu dao do znanja da rezultat pregovora neće biti referendum o samostalnosti, na čemu inzistira ERC, no nije precizirao kakav bi mogao biti sporazum.

ERC je dosad tražio isključivo “referendum o samoodređenju”.

Katalonija daje 19 posto španskog BDP-a

“Sporazum neće moći biti nešto što razdvaja. Put je autonomija, a ne samoodređenje”, rekao je Sanchez.

Španjolska je od uvođenja demokracije i aktualnog ustava iz 1978. godine teritorijalno podijeljena na 17 autonomnih pokrajina.

Katalonija, gdje zahvaljujući industriji i turizmu nastane 19 posto španjolskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), jedna je od njih.

Sanchez je napomenuo kako je sadašnji status doveo do “napretka i kohezije”.

Katalonija ima svoj parlament, vladu, policiju, škole i bolnice, a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama.

Španjolska središnja vlada u Madridu upravlja fiskalnom, vanjskom i obrambenom politikom.

Sporazum kojeg spominje Sanchez mogao bi uključivati dodatnu autonomiju, iako nije precizirao u kojim područjima.

O potencijalnom “sporazumu morat će glasati katalonsko društvo”, naglasio je.

‘Vratiti politiku u sukob’

Katalonska vlada je 2017. godine organizirala referendum o samostalnosti, kojeg je bio zabranio španjolski Ustavni sud, što je dovelo do osuđujućih presuda za 12 katalonskih dužnosnika.

Njih devet dobilo je zatvorske kazne od devet do 13 godina.

“Potrebno je vratiti politiku u sukob koji je politički. Ne smijemo stajati iza Vrhovnog suda. Sa samog suda su mi rekli da je to stvar koju on ne može riješiti”, rekao je Sanchez.

“Španjolska vlada će uvijek poštivati zakon, a katalonski zagovornici nezavisnosti moraju biti svjesni da nema mjesta unilateralnim odlukama”, poručio je Sanchez.

Izvor: Agencije