Mediji: Novi vođa ISIL-a Turkmen nekad aktivan u Al-Kaidi

Al-Mawli je pripadnik turkmenske manjine u Iraku, što ga čini jednim od rijetkih nearapskih vođa u grupi (Arhiva)

Britanski list Guardian objavio je u ponedjeljak, pozivajući se na obavještajne izvore, da je novi vođa oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi ustvari jedan od osnivača organizacije i njenih glavnih ideologa, čije je pravo ime Amir Mohammad Abdurrahman al-Mawli al-Salabi.

Ubrzo nakon ubistva svog vođe Abu Bakra al-Baghdadija u američkom napadu na Siriju krajem oktobra prošle godine grupa je objavila da je izabran “novi halifa muslimana”. Bio je to Al-Hashemi al-Quraishi, ali to “ratno ime” nije mnogo značilo stručnjacima za pitanja “džihadističkih” grupa, do te mjere da su pojedini čak počeli sumnjati da je riječ o izmišljenom liku, dok je jedan visokopozicionirani američki zvaničnik o njemu rekao da je to “potpuno nepoznata” osoba.

Međutim, Guardian je u ponedjeljak citirao riječi službenika dvije obavještajne agencije, koje nije imenovao, da je novi vođa ISIL-a Al-Mawli, koji je bio jedan od visokorangiranih vođa te grupe i “jedan od njenih ideologa i tumača vjerskih propisa”.

Al-Mawli je pripadnik turkmenske manjine u Iraku, što ga čini jednim od rijetkih nearapskih vođa u ISIL-u.

Ideolog ISIL-a

Al-Mawli, koji je, prema istom izvoru, diplomirao na Univerzitetu u Mosulu, imao je ključnu ulogu u “kampanji progona” Jazida, koju je ISIL pokrenuo protiv te manjine u Iraku 2014.

Sjedinjene Američke Države u augustu 2019. nudile su novčanu nagradu pet miliona dolara za bilo kakve informacije koje vode do Al-Mawlija i još dvojice visokorangiranih članova ISIL-a. Al-Mawli je tada još bio jedan od vođa u toj džihadističkoj organizaciji, ali je ipak bio “potencijalni nasljednik ISIL-ovog vođe Abu Bakra al-Baghdadija”.

Prema sajtu američke vladine organizacije “Nagrada za pravdu” (Reward for Justice), Al-Mawli, poznat i kao Haji Abdullah, bio je “vjerski istraživač u organizaciji Al-Kaida u Iraku, preteči ISIL-a. Konstantno je napredovao sve dok nije preuzeo jednu od vodećih uloga u toj organizaciji.”

“Kao jedan od glavnih ideologa ISIL-a, Hajji Abdullah je pomagao u rukovođenju i opravdavanju operacija otmica, te klanju i krijumčarenju pripadnika vjerske manjine Jazida na sjeverozapadu Iraka, a vjeruje se da on nadzire neke od globalnih terorističkih operacija ove grupe”, dodaje taj portal.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u oktobru da je Al-Baghdadi ubijen u američkom napadu sjeverozapadno od Sirije, nekoliko kilometara od granice s Irakom.

Izvor: Agencije