Emirati sjedište evropskog nadzora nad Hormuškim moreuzom

Evropske zemlje pokazivale su suzdržanost u vezi s pridruživanjem novoj koaliciji pod vodstvom SAD-a (Reuters)

Francuska, Njemačka, Belgija, Holandija, Portugal, Danska, Grčka i Italija izrazile su političku podršku pokretanju evropske misije za pomorski nadzor u Hormuškom moreuzu (EMASOH), koji već mjesecima svjedoči rastućoj nestabilnosti i tenzijama, zbog straha od iransko-američkog sukoba.

U saopćenju osam zemalja, koje je u ponedjeljak objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Francuske, piše da je cilj te misije osigurati sigurno okruženje za pomorsku plovidbu i ublažiti trenutne regionalne tenzije, napominjući da će se proces odvijati uz potpuno poštivanje međunarodnog prava, uključujući Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS).

Sjedište misije bit će u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i ona će biti koristan instrument za osiguranje slobode plovidbe, koordinaciju i razmjenu informacija, a doprinijet će i smanjivanju napetosti, navodi se u saopćenju.

Rizik od potencijalnog sukoba

To je uslijedilo u kontekstu zabrinutosti Evrope zbog, kako se navodi u saopćenju, izrazito zabrinjavajućih događanja koja povećavaju rizik od potencijalnog sukoba velikih razmjera s posljedicama u cijeloj regiji.

Kao odgovor na napade čija su meta bili tankeri i teretni brodovi u Zaljevu, Washington je pokušao formirati široku međunarodnu koaliciju.

Međutim, uspijeva uključiti samo šest zemalja, među kojima su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Australija i Velika Britanija, u “odbrambenu” pomorsku misiju pod nazivom “Sentinel”, koja obuhvata vode Zaljeva, Hormuški moreuz, Omanski zaljev i prolaz Bab al-Mandab.

Dok su evropske zemlje pokazivale suzdržanost u vezi s pridruživanjem novoj koaliciji pod vodstvom SAD-a, Iran je smatrao da je zajedno sa zemljama regije u stanju osigurati pomorsku plovidbu bez potrebe za stranom prisutnošću.

Dopisnik Al Jazeere Mohamed El Bakkali kaže da u saopćenju nije precizirana priroda misije, dodajući da dogovor o pružanju podrške misiji ukazuje na evropski konsenzus o tom pitanju, dok prijedlog predstavljen prije nekoliko mjeseci nije dobio jednoglasnu podršku.

Rješenje za prevladavanje rizika

Pojašnjava da su nedavni događaji na Bliskom istoku, u okviru napetosti između Teherana i Washingtona, doprinijeli tom konsenzusu.

Dopisnik je izjavio da je termin misija preširok i da nije poznato o čemu je tačno riječ, ukazujući na raniji spor između Francuske i Njemačke o razmještanju vojnih snaga u Hormuškom moreuzu.

Dogovor o tom terminu, prema dopisniku Al Jazeere, uslijedio je kao rješenje za prevladavanje razlika u vezi s tim, dodajući da Francuzi svojim posredovanjem u iranskom pitanju samo potvrđuju želju za uspostavljanjem misije jer bi u suprotnom mogli probuditi bijes Teherana.

Novinar je spomenuo i nedavne korake koje je preduzela Francuska, uključujući najavu slanja nosača aviona Charles de Gaulle u istočno Sredozemlje u znak podrške međunarodnoj koaliciji protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) te postavljanje radarskog sistema na istočnu obalu Saudijske Arabije kako bi unaprijedila odbrambeni sistem svog saveznika.

Izvor: Agencije