Cavusoglu: Haftar mora prihvatiti političko rješenje u Libiji

Mevlut Cavusoglu
Cavusoglu: 'Haftar mora odmah pribjeći političkom rješenju' (EPA)

Vojni zapovjednik s istoka Libije, odmetnuti general Khalifa Haftar, mora se pokoriti pozivima na političko rješenje sukoba u Libiji i “poduzeti korake prema osiguranju zatišja na terenu”, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Haftar je napustio razgovore o prekidu vatre u Moskvi prošlog tjedna, a blokada libijskih naftnih polja od njegovih snaga zasjenila je nedjeljni samit u Berlinu, koji je imao za cilj ojačati krhko primirje.

Njegova Libijska narodna armija (LNA) namjerava osvojiti prijestolnicu Tripoli, uz podršku Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, ruskih plaćenika i afričkih vojnika, prenosi Fena.

Turska podržava Haftarove suparnike, međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva, sa sjedištem u Tripoliju, predvođenu Fayezom al-Sarrajem, i poslala je vojne savjetnike i trenere kako bi pomogli tu vladu.

Cavusoglu je izjavio da je Haftarovo odbijanje da potpiše zajednički dokument u Berlinu potegnulo pitanja u vezi s njegovim namjerama.

“Želi li Haftar političko ili vojno rješenje? Dosad je njegov stav pokazivao da želi vojno”, izjavio je Cavusoglu za turski NTV na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Obaveze zavise od poštivanja primirja

“Haftar mora odmah pribjeći političkom rješenju i poduzeti konkretne i pozitivne korake, sukladno pozivima međunarodne zajednice na zatišje na terenu”, kazao je.

Libija nema stabilnu središnju vladu od svrgavanja i ubistva Muammara Gaddafija uz podršku NATO-a 2011.

Dulje od pet godina ta zemlja ima dvije suparničke vlade: jednu na istoku i drugu na zapadu, dok ulice gradova kontroliraju naoružane grupe.

Na samitu u Berlinu strane sile aktivne u Libiji obvezale su na poštovanje postojećeg embarga Ujedinjenih naroda na oružje Libiji i prekid dostave oružja toj zemlji, ali je Cavusoglu sugerirao da te obveze ovise o poštovanju primirja.

“Upućen je poziv da nitko ne šalje dodatne snage ili oružje tamo. Svi su se sudionici usuglasili da će to poštovati sve dok se primirje održava. Naš predsjednik [Recep Tayyip Erdogan] tu je bio jasan i to smo, također, izrazili na kraju samita”, izjavio je šef turske diplomacije, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije