Priveden novinar koji je otkrio Macronovu lokaciju

Francuski predsjednik Emmanuel Macron suočen je sa snažnim protestima sindikata zbog najavljene reforme penzionog sistema (EPA)

Priveden je novinar Taha Bouhafs, jer je na društvenim mrežama objavio da se predsjednik Francuske Emmanuel Macron nalazi u pariskom teatru, javljaju francuski mediji, prenosi agencija Anadolija.

“Nalazim se u teatru ‘Bouffes du Nord’. Tri reda iza predsjednika Francuske. Pojedini demonstranti su ovdje i pozivaju sve ovamo. Pripreme su u toku. Večeras bi moglo biti dešavanja”, napisao je Bouhafs, nakon čega se veća grupa demonstranata okupila ispred pozorišta.

Uzvikujući slogane protiv Macrona, demonstranti su pokušali ući u pozorište, a francuska policija evakuirala je predsjednika.

Reforme penzionog sistema

Povod za proteste i štrajkove koji u Francuskoj traju od 5. decembra prošle godine bio je najavljeni vladin plan reforme penzionog sistema.

Administracija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona novim planom zagovara da se visina penzije izračunava na osnovu iznosa plaće koju je radnik imao tokom cijele karijere, a ne na osnovu plata iz posljednjih pet godina radne karijere. Sindikati tvrde da će to rezultirati znatno manjim penzijama za buduće penzionere.

Izvor: Agencije


Povezane

Demonstranti su blokirali ulaz, protestirajući zbog planova Emmanuela Macrona za reformu penzijskog sistema.

17 Jan 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO