Najsušniju regiju Irana pogodile velike poplave, poginule tri osobe

Poplave su najsnažnije pogodile iransku regijz Zerabad u kojem je srušen veliki broj kuća (Anadolija)

Najmanje tri osobe poginule su u poplavama koje već deveti dan izazivaju katastrofu u jugoistočnoj iranskoj pokrajini Sistan-Baluchestan, javlja agencija Anadolija.

Kako se navodi, velike poplave od 9. januara traju u najsušnijem dijelu Irana u kojem je za dva dana palo više kiše od prosječnih godišnjih padavina u toj regiji.

Poplave su pogodile četrnaest gradova, a najmanje četiri stotine sela je ostalo pod vodom. Oštećeno je više od 20.000 stambenih jedinica, a mještani najugroženijih naselja noći provode na otvorenom.

Rouhani obećao pomoć

Najteža situacija je u regiji Zerabad u kojem je srušen veliki broj kuća i u kojem su oštećeni putevi, vodovodna i druga infrastruktura.

Zbog devastiranih puteva humanitarna pomoć u udaljena poplavljana sela se dostavlja helikopterima ili je mještani nose pješke.

Poplavom pogođenu regiju danas je posjetio i iranski predsjednik Hassan Rouhani koji je obećao da će nadležne institucije Irana riješiti nastale probleme.

Kako navodi iranska novinska agencija Irna Rouhani je rekao da vlada ne štedi napore kako bi pomogla ljudima koji su pogođeni poplavama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO