Nacionalna naftna kompanija osuđuje poziv na blokadu izvoza nafte

NOC je saopćio da 'snažno osuđuje pozive da se blokiraju naftne luke uoči konferencije u Berlinu u nedjelju' (Reuters)

Libijska nacionalna naftna kompanija (NOC) upozorila je na opasnost blokade izvoza nafte, što je glavni izvor prihoda za ovu zemlju, prije početka mirovnog samita u Berlinu. 

NOC je u saopćenju naveo da “snažno osuđuje pozive da se blokiraju naftne luke uoči konferencije u Berlinu u nedjelju”. 

Saopćenje dolazi nakon što su plemena bliska odmetničkom vojnom komandantu Khalifi Haftaru, čije snage kontrolišu velike dijelove istočne Libije, pozvala na blokadu priobalnih naftnih terminala u znak protesta protiv turske intervencije koja podržava priznatu vladu. 

“Zatvaranje naftnih polja i terminala je čisto narodna odluka. Ljudi su odlučili o tome”, rekao je Ahmad al-Mismari, glasnogovornik snaga generala Haftara. Plemena su također pozvala na “hitno” zatvaranje cjevovoda.

Vođa istočnog plemena Zouaya rekao je za AFP da bi blokiranje izvoza “isušilo izvore finansiranja terorizma putem naftnih prihoda”. 

Direktor NOC-a Moustafa Sanalla rekao je da su naftni i gasni sektori “vitalni” za libijsku ekonomiju, jer je to “jedini izvor prihoda za libijski narod”. 

“Naftna i gasna postrojenja pripadaju libijskom narodu. Gašenje naftnog izvoza i proizvodnje imat će dugoročne posljedice.”

Konferencija u Berlinu

Odbjegli penzionirani general Kalifa Haftar, komandant snaga na istoku zemlje, napustio je u utorak Moskvu ne potpisavši dogovor o primirju, za razliku od Fayeza al-Sarraja, čiju Vladu nacionalnog jedinstva, sa sjedištem u Tripoliju, priznaje UN.

Glavni zadatak konferencije u Berlinu je učvrstiti mir, a pogotovo spriječiti strano upletanje u Libiji, pa i kroz vojnu pomoć.

U tom smislu, učesnicima će se predložiti uvođenje embarga na oružje, saopćio je Berlin.

Libiju, koja raspolaže najvećim zalihama nafte u Africi, razara nasilje i borba za vlast od kako je 2011. godine pao režim Moammera Gaddafija, nakon narodne pobune i vojne intervencije Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Agencije