Izrael treći put potopio poljoprivredne površine u Gazi

Izrael brane otvara nenajavljeno, a time brojne kuće i imanja u Gazi ostaju pod vodom (EPA)

Ministarstvo poljoprivrede Palestine saopćilo je kako je Izrael treći put u dvije sedmice pod vodom ostavio poljoprivredne površine na istoku Pojasa Gaze, javlja agencija Anadolija.

U saopćenju ministarstva navodi se kako je Izrael otvorio kanale i branu zbog čega je u naselju Shujaiyyah poplavljeno oko osamsto duluma poljoprivredne površine.

Navodi se i kako ova praksa Izraela u velikoj mjeri šteti palestinskim poljoprivrednicima.

Izrael je branu otvorio 5. i 11. januara zbog čega je poplavljeno na stotine duluma poljoprivrednih površina i brojne farme.

Nenajavljeno otvara brana

Izrael na tom području ima nekoliko brana koje nenajavljeno otvara, a time brojne kuće i imanja u Gazi ostaju pod vodom.

Gaza je pod izraelskom blokadom od 2007. godine, od kada su mnogi Palestinci ubijeni a hiljade njih ostalo je bez domova usljed raketiranja od strane izraelske vojske. Izrael vrši i druge vrste pritiska na Gazu, poput blokade međunarodne humanitarne pomoći.

Brojne organizacije navode kako se blokadom Gaze krši međunarodno pravo i nanosi šteta civilima, a ne postiže ono zbog čega ju je Izrael uveo – vlastite sigurnosti i oslabljivanja Hamasa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO