EU će privremeno zabraniti tehnologiju za prepoznavanje lica

Budući regulatorni okvir može uključivati vremenski ograničenu zabranu korištenja tehnologije za prepoznavanje lica na javnim mjestima (EPA)

Evropska komisija razmatra uvođenje privremene zabrane tehnologije za prepoznavanje lica za privatne i javne aktere, sudeći prema nacrtu Bijele knjige o vještačkoj inteligenciji u koju je imao uvid Euractiv.

Ako tako bude, biće zaustavljeni tekući projekti i planovi u području vještačke inteligencije u nekim članicama EU-a, uključujući Njemačku koja želi tehnologiju za prepoznavanje lica na 134 željezničke stanice i 14 aerodroma.

I Francuska planira da kreira legalnu osnovu kojom će dozvoliti da se u sisteme videonadzora ugradi tehnologija za prepoznavanje lica.

Vremensko ograničenje

Dokument Komisije, koji pruža uvid u prijedloge za evropski pristup vještačkoj inteligenciji, predviđa da budući regulatorni okvir može “uključivati vremenski ograničenu zabranu korištenja tehnologije za prepoznavanje lica na javnim mjestima”, prenosi Beta pisanje briselskog portala.

U dokumentu se dodaje da “korištenje tehnologije za prepoznavanje lica od privatnih ili javnih aktera u javnom prostoru treba da bude zabranjeno na tri do pet godina tokom kojih bi mogle da budu razvijene metodologije za procjenu utjecaja te tehnologije i mjere za upravljanje rizikom”.

Nacrt Bijele knjige, čiju bi kompletnu verziju Komisija trebala objaviti do kraja februara, sadrži regulatorne opcije za vještačku inteligenciju širom Evropske unije.

Izvor: Agencije


Povezane

Policija je u Srbiji najavila da će postaviti hiljadu kamera na više od 800 lokacija, koje će, između ostalog, prepoznavati lica građana. Informacije o ovom projektu označene su kao “povjerljive”. Povjerenik za zaštitu podataka ličnosti kaže da je postavljenje kamera u skladu za zakonom, ali da građani Srbije imaju pravo da znaju u koje će […]

Published On 27 Sep 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO