Senatori položili zakletvu za porotnike u suđenju o opozivu Trumpa

Očekuje se da će Senat osloboditi Donalda Trumpa, jer nijedan od 53 republikanska senatora nije javno rekao da je za opoziv (EPA)
Očekuje se da će Senat osloboditi Donalda Trumpa, jer nijedan od 53 republikanska senatora nije javno rekao da je za opoziv (EPA)

Stotinu zastupnika u američkom Senatu položilo je zakletvu da budu porotnici na suđenju o opozivu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Predsjednik Vrhovnog suda SAD-a predvodio je polaganje zakletve, pitajući senatore da li se zaklinju da će u svim stvarima koje će se pojaviti na suđenju o opozivu Trumpa isporučiti cijelu pravdu prema Ustavu i zakonima, prenose glavni američki mediji.

Senatori su odgovorili “da” prije nego što se svaki potpisao u knjigu koju su koristili prilikom polaganja zakletve.

Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell je onda najavio da će suđenje početi 21. januara.

Republikanci nisu za opoziv

U procesu opoziva, članovi Zastupničkog doma Kongresa igraju ulogu tužioca, Bijela kuća ima pravne zastupnike, senatori su porotnici, a procesom predsjedava čelnik Vrhovnog suda SAD-a.

Predsjednik SAD-a može biti razriješen dužnosti ako za to glasa dvije trećine senatora, od njih 100.

Očekuje se da će Senat osloboditi Trumpa, s obzirom na to da nijedan od 53 republikanska senatora nije javno rekao da je za opoziv.

Ipak, opoziv, za koji je prošlog mjeseca glasao Zastupnički dom, i televizijski prenos senatskog suđenja mogli bi biti neugodni za Trumpa, koji se na izborima 3. novembra bori za drugi mandat, a Joe Biden mu je najvjerovatniji demokratski protivkandidat.

Prethodno je proces opoziva predsjednika Trumpa u Senatu otvoren nakon što je Zastupnički dom u srijedu izglasao da se rezolucija zvanično uputi u gornji dom Kongresa i nakon što su imenovani članovi Zastupničkog doma koji će zastupati tu rezoluciju u daljnjem postupku.

Članovi Zastupničkog doma, takozvani menadžeri, ceremonijalno su unijeli rezoluciju o opozivu u Senat.

Ta rezolucija imat će ulogu “optužnice” u daljnjem procesu protiv Trumpa, prenosi Beta.

Optužba za zloupotrebu ovlasti

Nakon unošenja rezolucije, vođa sedmočlanog tima demokratskih “menadžera” Adam Schiff pročitao je njen sadržaj.

Zastupnički dom u decembru je izglasao opoziv predsjednika zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.

Trump je optužen za zloupotrebu ovlasti tako što je pritiskao Ukrajinu da istraži njegovog suparnika Bidena i zbog ometanja istrage Kongresa jer je blokirao svjedočenja i dokumente koje su tražili demokratski zastupnici.

Republikanski predsjednik uporno odbacuje optužbe i tvrdi da demokrati opozivom žele spriječiti njegov reizbor.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO