MEE: Nasrallah od Irana dobio zadatak da formira ‘ujedinjeni front’

S ranijeg sastanka Muqtade al-Sadra i Hadija al-Amirija (Anadolija)

Vođe iračkih milicija odanih Iranu složile su se da ostave neslaganja po strani te podržale Hadija al-Amirija kao novog vođu Jedinica narodne mobilizacije, prenosi britanski portal Middle East Eye.

Navodi se da je sporazum postignut zahvaljujući posredovanju generalnog sekretara libanskog Hezbollaha Hassana Nasrallaha, kome je Iran povjerio zadatak da ublaži napetosti između šiitskih grupa i uspostavi “ujedinjeni front” kako bi se odupro američkim snagama u Iraku.

Dogovor je postignut, prema izvještaju iračke novinarke Suadad al-Salhy objavljenom na tom portalu, na sastanku održanom prošlog četvrtka u Bejrutu nakon što je Iran zatražio od Nasrallaha da sredi situaciju u iračkim frakcijama poslije atentata na generala Qassema Soleimanija, zapovjednika iranske brigade Quds, i Abu Mahdija al-Muhandisa, de facto vođu iračkih Jedinica narodne mobilizacije, u američkom zračnom napadu 3. januara u blizini Međunarodnog aerodroma u Bagdadu.

Nakon sastanka većina vođa tih frakcija odletjela je u Teheran u nedjelju, a zatim su se u ponedjeljak uputili u Qom, gdje su se sastali s utjecajnim iračkim šiitskim imamom Muqtadom al-Sadrom.

Iako je navedeno da je cilj tih sastanaka bio ponovno ujedinjenje grupa koje se suprotstavljaju američkom prisustvu u Iraku, izvori, čiji identitet portal nije otkrio, naveli su da je sastanak sazvan kako bi se riješilo pitanje vakuuma u vodstvu nakon ubistva Soleimanija te ugušila dugotrajna unutrašnja neslaganja među milicijama koje podržava Iran.

Vođe i visoki zvaničnici većine najistaknutijih proiranskih oružanih frakcija, koje predstavljaju frakcije Asaib Ahl al-Haq, Kataeb Hezbollah, Kataib Jund al-Imam, Kataib Sayyid al-Shuhada i Kataib al-Imam Ali, stigli su u četvrtak u Bejrut, na poziv Nasrallaha, kako bi “neslaganja ostavili po strani” i ostali smireni nakon američkih napada na njihove položaje, pojašnjava portal.

U isto vrijeme mnogi irački političari i vođe drugih oružanih frakcija, uključujući Hadija al-Amirija, vođu iračke organizacije Badr, koji je imenovan Muhandisovim nasljednikom manje od 24 sata nakon njegove smrti, otišli su u Teheran izraziti saučešće vrhovnom vođi Irana, ajatolahu Aliju Khameneiju, zbog ubistva Soleimanija.

Dok se većina tih vođa i političara vratila u Bagdad, Amiri i Akram al-Kaabi, vođa pokreta Huzballah al-Najaba, ostali su u Iranu, gdje im se u nedjelju pridružila većina čelnika koji su se u Bejrutu sastali s Nasrallahom.

Za manje od 24 sata ta grupa otputovala je u Qom, gdje su se sastali sa Sadrom i dvojicom njegovih istaknutih vojnih pomoćnika, Abu Doaaom al-Issawijem i Abu Yasserom al-Kaabijem.

Salhy u svom izvještaju citira jednog od sudionika sastanka, koji je izjavio za medije da je “cilj sastanka s Al-Sadrom bio pripremanje terena za uspostavljanje ujedinjenog fronta otpora kako bi se iz Iraka protjerale sve američke i strane snage i koordinirali napori za ujedinjenje stavova”.

Međutim, mnoge šiitske vojne i političke vođe, upoznate s onim o čemu se razgovaralo na tim sastancima, potvrdile su za MEE da je većina sastanaka bila posvećena rješavanju unutrašnjih napetosti i sporova između oružanih šiitskih frakcija u sastavu Narodne mobilizacije.

Frakcije Narodne mobilizacije podijeljene su u tri glavne grupe.

Prva je povezana s Alijem al-Sistanijem, vrhovnim vjerskim šiitskim autoritetom u Najafu, druga s Al-Sadrom, a treća, koja je i najbrojnija i najbolje naoružana, s iranskom Revolucionarnom gardom.

Oružane frakcije podržane od Irana jedan su od najvećih izazova za iračku vladu još od američke invazije na Irak 2003, kada je svrgnut režim Saddama Husseina, a zemlja bačena u nemir i političku nestabilnost.

Odnosi između Sistanija i Khameneija znatno su se pogoršali zbog insistiranja iranskog vrhovnog vođe da se Irak koristi kao posredničko bojno polje za sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama i zbog uloge grupa koje podržava Iran u ubijanju i zastrašivanju antivladinih demonstranata, navela je Salhy u tekstu.

Novinarka smatra da je jedan od glavnih prioriteta za Teheran nakon ubistva Muhandisa rješavanje starog spora s Al-Sadrom, koji ne krije neprijateljstvo prema frakcijama povezanim s Iranom, “zbog straha da bi on mogao osporiti iransku kontrolu nad Jedinicama narodne mobilizacije”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO