Gvatemala prekida diplomatske veze s vladom Venecuele

Gvatemala je aktivna članica Limske grupe, koja priznaje Juana Guaidoa kao privremenog venecuelskog predsjednika (EPA)
Gvatemala je aktivna članica Limske grupe, koja priznaje Juana Guaidoa kao privremenog venecuelskog predsjednika (EPA)

Novi gvatemalski predsjednik Alejandro Giammattei objavio je da prekida diplomatske veze svoje zemlje s vladom venecuelskog predsjednika Nicolasa Madura.

“Neopozivo prekidamo veze s vladom u Venecueli”, rekao je predsjednik novinarima uoči sastanka s generalnim sekretarom Organizacije američkih država (OAS) Luisom Almagrom, piše AFP, prenosi Hina.

Novi predsjednik sa desnog političkog spektra, koji je u utorak preuzeo dužnost, istakao je da je taj prekid “neopoziv” i da je saopćio ministru vanjskih poslova Pedru Brolu da Madurov diplomatski predstavnik u gvatemalskoj prijestolnici napusti zemlju.

Članica Limske grupe

Nakon objave te odluke, venecuelski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza rekao je da se Giammattei “klanja” američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

“Njegova će vlada sigurno biti još jedna neukusna šala, koja će biti zaboravljena”, napisao je Arreaza na Twitteru.

Gvatemala je aktivna članica Limske grupe, koja obuhvata desetak zemalja Latinske Amerike i Kanadu, a osnovana je 2017. godine, kako bi se pronašlo rješenje za krizu u Venecueli.

Grupa priznaje Juana Guaidoa kao privremenog venecuelskog predsjednika.

Izvor: Agencije


Povezane

Čelnik opozicije Venecuele Juan Guaido nastoji oživjeti kampanju kako bi uklonio predsjednika Nicolasa Madura. Godinu dana nakon što se proglasio privremenim predsjednikom uz priznanje nekih zemalja, podršku građana je izgubio.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO