Revizor: Bijela kuća prekršila zakon zamrzavanjem novca Ukrajini

Trump je 18. decembra u Zastupničkom domu Kongresa službeno optužen za zloupotrebu ovlasti (EPA)
Trump je 18. decembra u Zastupničkom domu Kongresa službeno optužen za zloupotrebu ovlasti (EPA)

Bijela kuća “prekršila” je američki zakon kad je obustavila vojnu pomoć namijenjenu Ukrajini, odlučilo je nezavisno tijelo koje nadzire vladu, dotakavši se pitanja koje se našlo u centru postupka opoziva predsjednika Donalda Trumpa.

“GAO (Government Accountability Office) objavio je danas službenu odluku” u kojoj zaključuje da su službe zadužene za budžetsku politiku Bijele kuće “prekršile zakon zadržavši gotovo 214 miliona dolara dodijeljenih Ministarstvu odbrane za vojnu pomoć Ukrajini”, navodi javno revizorsko tijelo GAO.

Donald Trump 18. decembra u Zastupničkom domu Kongresa službeno je optužen za zloupotrebu ovlasti, prenosi Hina.

Optužen je da je zaledio važnu vojnu pomoć Kijevu kako bi ishodio od svog ukrajinskog kolege da provede istragu o njegovom demokratskom suparniku Joeu Bidenu, koji ima najviše šansi da se u novembru ove godine takmići s njim u utrci za Bijelu kuću.

GAO je izvještaj objavio uoči početka opoziva u američkom Senatu i to je udarac naporima Bijele kuće da opravda Trumpov prošlogodišnji potez.

Provođenje zakona

“Vjerno provođenje zakona ne dopušta predsjedniku da zakone koje je donio Kongres zamijeni prioritetima vlastite politike”, navodi GAO.

Trump je zadržao 391 milion dolara, svotu koju je Kongres izglasao kao vojnu pomoć Ukrajini u borbi protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje. Nakon privremenog zadržavanja novac je konačno uplaćen Ukrajini u septembru, ali se skandal proširio.

Nakon što je optužnica potvrđena u donjem domu Kongresa, proces opoziva, tzv. suđenje, nastavlja se u Senatu, gdje Trumpovi republikanci imaju većinu.

Članovi Zastupničkog doma pritom igraju ulogu “tužioca”, Bijela kuća ima pravne zastupnike, senatori su porotnici, a procesom predsjedava čelnik Vrhovnog suda.

Predsjednik može biti razriješen dužnosti ako za to glasa dvije trećine senatora od njih 100.

Međutim, očekuje se da će Senat osloboditi Trumpa s obzirom na to da nijedan od 53 republikanska senatora nije javno rekao da je za opoziv.

Ipak, opoziv za koji je prošlog mjeseca glasao Zastupnički dom i televizijski prenos senatskog suđenja mogli bi biti neugodni za Trumpa, koji se na izborima 3. novembra bori za drugi mandat, a Biden mu je najvjerovatniji demokratski protivkandidat.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO