Pet ključnih zahtjeva Iranu zbog rušenja ukrajinskog aviona

Ostaci ukrajinskog aviona oborenog neposredno nakon polijetanja s teheranskog aerodroma (EPA)

Zemlje čiji su državljani poginuli u nedavnom iranskom rušenju putničkog aviona ukrajinske kompanije danas su usaglasile zajedničku listu s pet ključnih stvari koje traže od vlasti Irana, uključujući i isplatu odšteta porodicama stradalih, javlja agencija Anadolija.

Iranske snage 8. januara raketnim napadom srušile su avion ukrajinske kompanije koji je poletio s aerodroma u Teheranu. Život je izgubilo svih 167 putnika i devet članova posade.

Među poginulima su bili državljani šest država: Irana, Kanade, Ukrajine, Švedske, Afganistana, Holandije i Ujedinjenog Kraljevstva, a na kanadsku inicijativu u Londonu su se danas sastale delegacije tih država, izuzev Irana.

“Mnogo, mnogo je pitanja koja imamo. Međunarodna zajednica želi čuti odgovore”, kazao je nakon sastanka šef kanadske diplomatije Francois-Philippe Champagne.

Iran sarađuje

Kako navodi Anadolija, zemlje učesnice sastanka od vlasti Irana traže da omoguće punu konzularnu uslugu porodicama stradalih, provedu detaljan proces identifikacije žrtava, kao i da se provede opsežna istraga otvorena za saradnju svih oštećenih država i državljana i procesuiraju odgovorni, da zvanični Teheran preuzme punu odgovornost za rušenje aviona i osigura odštete za porodice stradalih.

Champagne je rekao da Iran sarađuje, ali da postoje i druge mjere koje bi oštećene zemlje mogle pokrenuti, uključujući i krivične postupke i rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Iranske vlasti u početku su negirale povezanost s nesrećom, a potom priznale da se uslijed ljudske greške dogodio raketni napad u kojem je avion ukrajinske kompanije oboren. Širom Irana pokrenut je val masovnih antivladinih protesta.

Trudeau: Kriv i SAD

Incident se dogodio samo nekoliko sati nakon što su iranske snage izvele raketne napade na dvije američke vojne baze u Iraku, a što je bio odgovor na prethodni američki napad u kojem je ubijen iranski general Qassem Soleimani.

Iranske vlasti saopćile su da su privele više osoba zbog kobnog ispaljivanja raketa na avion, a analitičari tvrde da je riječ o nižerangiranim oficirima čije pritvaranje služi za prikrivanje odgovornosti viših vojnih zvaničnika Irana.

Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je da se tragedija vjerovatno ne bi ni dogodila da nije bilo eskalacije tenzija u toj regiji, optužujući SAD da je doprinio tim tenzijama.

Izvor: Agencije