Mediji: Iran će imati nuklearnu bombu ili će biti bombardiran

U postojećim okolnostima šanse za razgovore su male, piše 'The Guardian' (EPA)

Britanski list The Guardian objavio je u uvodniku da američki predsjednik Donald Trump vodi utrku za ulazak u rat.

List dodaje da ratni bubnjevi odjekuju širom Bliskog istoka, dok su Velika Britanija, Francuska i Njemačka u utorak saopćile da nemaju drugog izbora osim da pokrenu mehanizam za rješavanje spora u nuklearnom sporazumu šest zemalja s Iranom kada je Teheran najavio, nakon američkog atentata na iranskog generala, da više neće poštivati “operativna ograničenja” sporazuma.

Iranski predsjednik je tada upozorio da bi evropski vojnici na Bliskom istoku “mogli biti u opasnosti”, što je jasan pokazatelj da evropske snage mogu očekivati da budu tretirane kao neprijateljski borci ako ovaj kontinent stane na stranu predsjednika Trumpa.

‘Male šanse za razgovore’

List smatra da Evropa, uključujući Veliku Britaniju, ne bi trebala slijediti ludost strategije predsjednika Trumpa.

The Guardian navodi da je bivši Trumpov savjetnik Richard Goldberg jasno dao do znanja da Trump neće oprostiti izoliranoj Velikoj Britaniji, koja očajnički treba sporazum o trgovini, ako zauzme stav suprotan američkom po pitanju Irana.

Ako se trenutni nuklearni sporazum ne može spasiti ili se ne potpiše novi, jedina opcija ostaje da Iran nabavi nuklearnu bombu ili da bude bombardiran, naglašava list.

Zaključuje da će vraćanje Irana za pregovarački stol zahtijevati da se “potkrešu krila američkih jastrebova”, jer su u postojećim okolnostima šanse za razgovore male.

Izvor: Agencije