Kakav će utjecaj imati Revolucionarna garda u Iraku nakon Soleimanija?

Mnoge oružane frakcije u Iraku ponose se time što dobijaju podršku iz Irana kao dio tzv. osovine otpora (EPA)

Piše: Louay al-Moussali

BAGDAD – Nameću se brojna pitanja u iračkoj javnosti o budućem utjecaju iranske Revolucionarne garde (IRGC), koja je optužena da “upravlja radom oružanih šiitskih frakcija” u Iraku, nakon ubistva zapovjednika iranske brigade Quds Qassema Soleimanija i Abu Mahdija al-Muhandisa, zamjenika šefa iračke Narodne mobilizacije, u američkom napadu u blizini Međunarodnog aerodroma u Bagdadu 3. januara ove godine.

Soleimani je bio najmoćniji čovjek u Iraku, a njegov utjecaj nije bio ograničen samo na šiitske stranke ili frakcije nego je sezao i do sunitskih i kurdskih političara. Njegova prisutnost značila je i prisustvo Revolucionarne garde u Iraku.

Nedavno je The New York Times objavio dokumente o razmjerima iranskog utjecaja unutar Iraka i vezi između iračkih političara i IRGC-ja.

Podrška iz Irana

Komentirajući to, Raad Hashim, istraživač političkih događanja u Iraku, izjavio je za Al Jazeeru da se “mnoge oružane frakcije u Iraku ponose time što dobijaju podršku iz Irana kao dio tzv. osovine otpora”. Kaže da Revolucionarna garda ima veliki utjecaj u Iraku, odbacujući mogućnost da će doći do smanjivanja tog utjecaja.

“Nakon ubistva Soleimanija vođe frakcija požurile su se fotografirati s Esmailom Ghaanijem, novim zapovjednikom brigade Quds, kako bi potvrdili lojalnost i pokornost, što govori da će se utjecaj Revolucionarne garde nastaviti.”

Prema mišljenju posmatrača, većina frakcija Narodne mobilizacije slijedi koncept vladavine faqiha (islamskog pravnika) u Iranu i poštuje autoritet Alija Khameneija. Te frakcije smatraju svoje djelovanje “prekograničnim” jer je ono ideološko i ne veže se za određeno geografsko područje, čime se povećavaju šanse “za veći utjecaj Revolucionarne garde”.

Negativna uloga

Muzahim al-Hewitt, glasnogovornik arapskih plemena u Iraku, smatra da je “Revolucionarna garda igrala negativnu ulogu u Iraku i da radi na širenju svog utjecaja”.

“Sve dok su prisutne naoružane frakcije lojalne Revolucionarnoj gardi njen utjecaj neće se smanjiti. Štaviše, on će se povećati ako iračka vlada nastavi zadovoljno posmatrati te frakcije.”

Da će se “utjecaj” koji IRGC ima u Iraku nastaviti govori i to da se Amir Ali Hajizadeh, zapovjednik zračnih snaga IRGC-ja, pojavio 9. januara na komemoraciji povodom smrti Soleimanija dok je iza njegovih leđa stajala zastava Irana i jednog broja naoružanih frakcija u regiji, pored zastave iračke Narodne mobilizacije.

Prisustvo zastave Narodne mobilizacije, vojnih snaga koje pripadaju iračkoj državi, naljutilo je brojne Iračane, koji su to protumačili kao poruku Irana da je “utjecaj IRGC-ja u Iraku i dalje prisutan”.

Irački strateg Maan al-Jubouri ima drugačije mišljenje kad je riječ o utjecaju IRGC-ja u Iraku nakon atentata na Soleimanija i ne slaže se sa stavovima da će se povećati utjecaj te grupe.

“Duhovna i ideološka povezanost frakcija sa Soleimanijem bila je veća od veze s IRGC-jem, koji je bio pod njegovim zapovjedništvom. To će se odraziti na donošenje odluka i oslabiti njihov utjecaj. Porast će broj njihovih izvora, što će dovesti do slabljenja centralizacije i razuditi njihovu primjenu i provođenje”, izjavio je Al-Jubouri za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera