Zastupnički dom poslao Senatu optužbe za opoziv Trumpa

Zastupnici su u velikoj većini glasali prema stranačkoj pripadnosti (EPA)

Zastupnički dom američkog Kongresa zadužio je u srijedu Senat da sudi predsjedniku Donaldu Trumpu, utirući put za treći opoziv nekog šefa države, na suđenju koje bi moglo početi sljedeće sedmice.

Zastupnici Kongresa su sa 228 glasova za i 193 protiv glasali za to da Senat, u kojem su u većini Trumpovi republikanci, provede suđenje Trumpu zbog zloupotrebe ovlasti i ometanje kongresne istrage.

Zastupnici su u velikoj većini glasali prema stranačkoj pripadnosti, prenosi Hina.

Optužnbe za zloupotrebu ovlasti

Očekuje se da će Senat osloboditi Trumpa, budući da nijedan od 53 republikanska senatora nije javno rekao da je za opoziv, mjeru koja prema ustavu zahtijeva dvotrećinsku većinu od 100 senatora.

No, opoziv, za koji je prošloga mjeseca glasao Zastupnički dom, i televizijski prenos senatskog suđenja mogli bi biti neugodni za Trumpa, koji će se na izborima 3. novembra boriti za drugi mandat, a Joe Biden mu je najizgledniji demokratski protukandidat.

Trump je optužen za zloupotrebu ovlasti tako što je pritiskao Ukrajinu da istraži njegovog suparnika Bidena i zbog ometanja istrage Kongresa jer je blokirao svjedočenja i dokumente koje su tražili demokratski zastupnici.

Republikanski predsjednik uporno odbacuje optužbe i tvrdi da demokrati opozivom žele spriječiti njegov reizbor.

Izvor: Agencije