Zarif poručio SAD-u: Nuklearni sporazum nije mrtav

SAD nije ispunio postojeći sporazum, poručio je Zarif
SAD nije ispunio postojeći sporazum, poručio je Zarif

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif poručio je u srijedu da postojeći nuklearni sporazum nije mrtav i da nije siguran da bi neki novi dogovor američkog predsjednika Donalda Trumpa potrajao.

“Sjedinjene Američke Države nisu ispunile obaveze. Sad su se povukle. Imao sam američki sporazum i SAD ga je prekršio. Da imam Trumpov sporazum, koliko bi on potrajao?”, rekao je on na sigurnosnoj konferenciji u New Delhiju.

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je u utorak Trumpa da iranski nuklearni sporazum iz 2015. zamijeni vlastitim kako bi osigurao da Teheran ne nabavi atomsko oružje.

‘Ovaj sporazum je među najboljima’

“Ako ćemo ga se otarasiti, hajde da ga zamijenimo i da ga zamijenimo Trumpovim sporazumom”, rekao je Johnson, ocijenivši da bi to bio odličan način za postizanje napretka.

Predsjednik SAD-a potom je na Twitteru objavio da se slaže sa Johnsonom da je potreban “Trumpov sporazum”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Iran zanima diplomatija, ali ne i pregovori sa SAD-om, rekao je Zarif, ističući da je postojeći sporazum “među najboljima” koje može zamisliti.

Zarif je to kazao dan nakon što su Velika Britanija, Francuska i Njemačka pokrenule akciju u okviru iranskog nuklearnog sporazuma i otvorile put mogućim sankcijama kao odgovor na pokušaje Teherana da se povuče iz pojedinih dijelova sporazuma.

Tri zemlje, koje su 2015. potpisale međunarodni sporazum, zajedno sa SAD-om, Rusijom i Kinom, obavijestile su u pismu upućenom visokom predstavniku Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, koji nadgleda pakt, da pokreću njegov mehanizam za spor, pojačavajući pritisak na Teheran, prenio je AP.

Dvije sedmice da riješe problem

Čelnici tri države naveli su u saopćenju da nisu imali izbora s obzirom na akcije Irana i da su registrirali zabrinutost da Iran ne ispunjava svoje obaveze.

Tri sile navele su da to pitanje upućuju Zajedničkoj komisiji, u skladu s mehanizmom za rješavanje sporova, kako je regulirano nuklearnim sporazumom.

Borrell je insistirao na tome da taj korak ne znači da će sankcije automatski biti ponovo uvedene.

Mehanizam omogućava ministrima rok dvije sedmice da riješe bilo kakve probleme mada taj period može biti produžen ako se sve strane saglase.

Ako je potrebno, savjetodavni odbor imao bi dodatnih 20 dana da donese odluku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO