Putin: Rusija prvi put u historiji svjetski lider u naoružanju

Putin smatra da bi pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a trebalo pružiti primjer za uklanjanje prijetnji novim ratovima (EPA)
Putin smatra da bi pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a trebalo pružiti primjer za uklanjanje prijetnji novim ratovima (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u svom godišnjem obraćanju o stanju nacije u parlamentu da je Rusija prvi put u historiji postala svjetski lider u naoružanju, ali da nikom ne prijeti niti nameće svoju volju, javljaju svjetske agencije. 

“Nikome ne prijetimo i ne namjeravamo nametati svoju volju”, rekao je Putin, dodavši da su “naši koraci za jačanje nacionalne sigurnosti preduzeti pravovremeno i u dovoljnom opsegu”, prenosi Hina.

Prema njegovim riječima, prvi put u historiji postojanja raketno-nuklearnog naoružanja, uključujući i sovjetski period, Rusija nikog ne pokušava stići jer druge vodeće države tek trebaju napraviti oružje koje ima Rusija. 

Putin smatra da bi pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a trebalo pružiti primjer za uklanjanje prijetnji novim ratovima.

Regionalni sukobi kao prijetnja svijetu

Podsjetio je na nepredvidljive i nekontrolirane događaje na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi posljednjih sedmica i dana.

“Vidimo da regionalni sukobi mogu postati prijetnja cijelom svijetu”, kazao je.

“Vrijeme zahtijeva svijest o našoj zajedničkoj odgovornosti i stvarnim postupcima”, naglasio je. “Države članice UN-a moraju biti primjer. Pet nuklearnih sila ima posebnu odgovornost za očuvanje i održivi razvoj čovječanstva.”

Rekao je da tih pet zemalja morati pokrenuti “mjere za neutraliziranje prijetnji globalnim ratom, osmisliti nove pristupe za jamčenje stabilnosti širom svijeta, koji bi u potpunosti uzeli u obzir političke, ekonomske i vojne aspekte savremenih međunarodnih odnosa”.

Duma će predlagati kandidate za premijera

Također je predložio reformu Ustava Rusije kojom bi bile ojačane ovlasti parlamenta, s time da se očuva predsjednički karakter političkog sistema.

Osnovna ideja te mjere jest ojačati ulogu parlamenta u formiranju vlade.

Putin je tako predložio da Državna duma, donji dom parlamenta, dobije ovlasti da predlaže kandidate za ruskog premijera, potpredsjednike Vlade i ministre, a da zatim predsjednik imenuje nominirane kandidate.

“Predlažem promjenu poretka i davanje ovlasti Državnoj dumi ne samo da odobrava nego i da predlaže kandidate za predsjednika Vlade Ruske Federacije. Zatim, na prijedlog premijera, sve potpredsjednike Vlade i savezne ministre”, rekao je, dodavši da će predsjednik države biti obavezan imenovati predložene kandidate.

Rusija mora ostati ‘snažna predsjednička država’

Također je predložio pooštravanje kriterija za predsjedničke kandidate. Oni bi morali živjeti u Rusiji najmanje 25 godina i ne bi smjeli ni u jednom periodu posjedovati drugo državljanstvo.

Slaže se s tim da niko ne može biti na više od dva predsjednička mandata zaredom, ali da ne smatra to pitanje ključnim.

Putin se po sadašnjem zakonu ne može kandidirati nakon 2024, kada mu istječe sadašnji mandat.

Rekao je i da Rusija mora ostati “snažna predsjednička država”, u kojoj će predsjednik zadržati pravo određivanja misija i prioriteta Vlade, te pravo da smijeni svakog člana Vlade i imenuje šefove svih sigurnosnih službi.

Istupio je s inicijativom za održavanje referenduma o paketu ustavnih amandmana. Pritom smatra da nije potrebno usvajanje novog ustava.

Amandmani bi trebali dati prvenstvo nacionalnom zakonodavstvu pred međunarodnim sporazumima i odlukama međunarodnih tijela u slučajevima kada su u suprotnosti s Ustavom Rusije.

Godišnjica pobjede u Drugom svjetskom ratu

Naveo je da je Rusija obavezna zaštititi historijsku istinu o pobjedi u Drugom svjetskom ratu, koji Rusija naziva Velikim domovinskim ratom.

“Ove godine proslavit ćemo 75. godišnjicu pobjede u Velikom domovinskom ratu. Deveti maj u Rusiji najveći je i sveti praznik. Ponosni smo na generaciju pobjednika, sjećamo se njihovog junaštva. Naše sjećanje nije samo poštovanje junačke prošlosti. Ono služi našoj budućnosti, nadahnjuje nas i jača naše jedinstvo. Obavezni smo štititi istinu o pobjedi jer, u suprotnom, šta ćemo reći našoj djeci ako se laži budu širile svijetom poput epidemije?”

Putin je rekao da je nezadovoljan stopom nataliteta u Rusiji.

“U Rusiji danas živi gotovo 147 miliona ljudi, ali je zemlja ušla u veoma težak demografski period jer stopa nataliteta ponovo opada”, upozorio je.

Stopa nataliteta bila je 1,5 prošle godine. “To nije dovoljno za našu zemlju”, naglasio je.

Prema njegovim riječima, niski prihodi u većini domaćinstava s djecom direktno ugrožavaju rusku demografsku budućnost te je predložio niz mjera za podršku porodicama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO