Trudeau: I SAD kriv za eskalaciju koja je dovela do rušenja aviona

Avion, Rušenje, Iran
Rušenje aviona prošle sedmice najsmrtonosniji je gubitak na letu za Kanađane u posljednjih 35 godina (EPA)

Putnici i posada ukrajinskog Boeinga srušenog iranskim projektilom bili bi živi da nije bilo nedavne eskalacije napetosti u regiji, čemu je Washington pridonio, izjavio je kanadski premijer Justin Trudeau u intervjuu za kanal Global, prenose agencije.

Međunarodna zajednica bila je “vrlo vrlo jasna u vezi s nužnošću denuklearizacije Irana” na vojnom planu, ali i smirivanja “napetosti u regiji, a koje su izazvane i akcijama Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Trudeau, javlja Hina.

“Da nije bilo napetosti i nedavne eskalacije u regiji, vjerujem da bi ti [poginuli] Kanađani danas bili u svojim domovima i sa svojom obitelji”, dodao je Trudeau, govoreći o 57 kanadskih državljana koji su bili na kobnome letu.

‘Trebali su nas obavijestiti’

Kronična napetost između Irana i SAD-a eskalirala je 3. siječnja američkom likvidacijom najvišeg iranskoga generala Qassema Soleimanija, na što je Iran odgovorio raketiranjem američkih vojnih baza u Iraku 8. siječnja, nekoliko sati prije nego što je ukrajinski Boeing srušen iranskim projektilom.

Trudeau je dalje rekao da bi “očito” bilo dobro da je Washington prethodno obavijestio Ottawu o napadu bespilotnom letjelicom, pri čemu je ubijen Soleimani, prenosi agencija.

Time je aludirao na činjenicu da su SAD i Kanada, kao članice NATO-a, zapravo saveznici.

Michael McCain, vlasnik kanadskog prehrambenog diva “Maple Leaf Foods”, u nedjelju navečer na Twitteru se obrušio na američkog predsjednika Donalda Trumpa iako ga nije imenovao.  

‘Narcis iz Washingtona’

U reakciji na pogibiju supruge i djeteta jednog od svojih zaposlenika na tom letu iz Irana napisao je da “narcis iz Washingtona” također snosi krivnju za nesreću i predbacio mu da “destabilizira” Bliski istok. 

Trudeau je prethodno pozvao iranskog predsjednika Hassana Rouhanija da “potpuno rasvijetli” katastrofu i tražio da Kanada sudjeluje u istrazi. 

Kanadski stručnjaci doputovali su u Teheran radi istrage.

Rušenje zrakoplova prošle srijede najsmrtonosniji je gubitak na letu za Kanađane od obaranja Boeinga 767 kompanije Air India 1985., kada je poginulo 268 Kanađana.

Nesreća u Iranu izazvala je veliku tugu u Kanadi, gdje živi jedna od najvećih iranskih dijaspora u Sjevernoj Americi – riječ je o gotovo 210.000 građana, navodi Hina.

Izvor: Agencije