Pompeo: Ubistvo Soleimanija je dio nove strategije odvraćanja neprijatelja

Važnost odvraćanja nije ograničena na Iran, naglasio je Pompeo (EPA)
Važnost odvraćanja nije ograničena na Iran, naglasio je Pompeo (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da je Qassem Soleimani ubijen u sklopu šire strategije odvraćanja prijetnje koju predstavljaju neprijatelji SAD-a, koja se odnosi i na Kinu i Rusiju, ublažavajući time tvrdnje da je najviši iranski general ubijen jer je planirao napade na ciljeve u SAD-u, javlja Reuters.

Pompeo je održao govor na Hooverovom institutu na Univerzitetu Stanford, u kojem nije konkretno spominjao napade koje je navodno planirao Soleimani, prenosi Hina.

U govoru pod nazivom “Ponovna uspostava odvraćanja: Iranski primjer” Pompeo se fokusirao na, kako je rekao, strategiju administracije da uspostavi “stvarnu politiku odvraćanja” prema Iranu nakon prijašnjih republikanskih i demokratskih politika koje su poticale “zloćudne aktivnosti” Irana.

Demokrati i republikanci kritizirali su administraciju za opravdavanje samoodbrane koja se zasnivala na neobjavljenim obavještajnim podacima o prijetnji. Američki predsjednik Donald Trump rekao je da su među potencijalnim ciljevima tih napada četiri američke ambasade.

‘Šira strategija’

U nedjelju je ministar odbrane Mark Esper rekao da nije vidio nikakve obavještajne podatke koji bi upućivali na moguće napade na ambasade.

Trump je u ponedjeljak ponovno dolio ulje na vatru rekavši da “zapravo i nije bitno” je li Soleimani predstavljao prijetnju.

Pompeo je rekao da se iza ubistva Soleimanija, komandanta Qudsa, iranske elitne špijunske i paravojne sile, krije “šira strategija”, javlja Reuters.

“Predsjednik Trump i mi u njegovom timu za nacionalnu sigurnost ponovno uspostavljamo politiku odvraćanja – stvarnog odvraćanja – Irana”, rekao je.

“Protivnik mora razumjeti ne samo da si sposoban nametnuti cijenu, nego i da doista imaš volje to učiniti”, rekao je Pompeo dodavši da je nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine, iz kojeg se Trump povukao 2018. godine, samo ohrabrio Teheran,

‘Važnost odvraćanja nije ograničena na Iran’

“Amerika sada ima veliku prednost u odnosu na Iran, veću nego što smo ikad imali”, rekao je podsjetivši na štetu koju su iranskoj ekonomiji nanjele američke sankcije koje je Trump ponovno uveo nakon povlačenja iz sporazuma.

“Važnost odvraćanja nije ograničena na Iran”, naglasio je Pompeo. “U svakom slučaju moramo odvraćati neprijatelje kako bismo odbranili slobodu. To je sav smisao Trumpovog nastojanja da našu vojsku učini jačom nego što je ikad bila”, rekao je.

Kao oblike strategije odvraćanja američke administracije naveo je vojnu pomoć Ukrajini za borbu protiv separatista koje podržava Rusija, Trumpovo povlačenje iz sporazuma o kontroli naoružanja s Moskvom, testiranja novih američkih raketa srednjeg dometa, pojačane američke pomorske vježbe u Južnom kineskom moru te Trumpovo nametanje carina na kineski uvoz.

“Odvraćanju dajemo novu vjerodostojnost”, rekao je Pompeo.

Izvor: Agencije


Povezane

Postavlja se sve više pitanja o „neposrednoj prijetnji“, kako je američki predsjednik Trump opravdao naređenje za ubistvo iranskog generala Qassema Soleimanija. Raketni napad izvršen 3. januara doveo je do usijanja odnosa između Washingtona i Teherana. Trumpov ministar odbrane Mark Esper ističe da on nije imao uvid u dokaze da je Iran navodno planirao napade na […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO