Austrijske vlasti razmatraju zabranu hidžaba i za nastavnice

Islamska vjerska zajednica u Austriji podnijela je Ustavnom sudu žalbu na zabranu nošenja marama u školama (EPA)
Islamska vjerska zajednica u Austriji podnijela je Ustavnom sudu žalbu na zabranu nošenja marama u školama (EPA)

Nakon što je najavljena zabrana nošenja muslimanske marame (hidžaba) za djevojčice do 14 godina, nova austrijska ministrica za integraciju Susanne Raab kazala je kako se “kao mogući naredni korak” razmatra slična zabrana za sve učiteljice, nastavnice i profesorice u javnim školama, prenose austrijski mediji.

Kako javlja Kronen Zeitung, Raab (Austrijska narodna stranka, OeVP) kaže kako ima “širi konsenzus” o ovoj temi u novoj vladi u Beču.

Po njenim riječima, riječ je o primjerima koji se uče u školi, prenio je Tanjug.

Porast svijesti i sankcije

Ona nije navela kad bi se navedena zabrana nošenja hidžaba provela, te kako je “prvi korak” dogovoren na nivou vlade. Zabrana za zaposlene u obrazovanju bila bi, kako kaže, “drugi korak”.

Ministrica je ponovo opravdavala, nastavlja Kronen Zeitung, zabranu nošenja marame za djevojčice mlađe od 14 godina, rekavši kako je “u konačnici cilj naučiti sve djevojčice da budu samopouzdane žene”.

“Riječ je o dijeljenju osnovnih vrijednosti koje moramo poštivati”, istakla je Raab i dodala kako želi sa ministrom obrazovanja i stranačkim kolegom Heinzom Fassmannom ustanoviti načine uključenja roditelja, djece, učitelja, te odbora direktora u proces.

“Prvo se trebaju ustanoviti mjere porasta svijesti, ali ako ne budu uspješne onda trebaju uslijediti sankcije”, rekla je austrijska ministrica.

Žalba Ustavnom sudu

Ranije je objavljeno kako je Islamska vjerska zajednica u Austriji podnijela Ustavnom sudu žalbu na zabranu nošenja marama u školama, prenosi agencija Tanjug.

Od ove školske godine je u austrijskim osnovnim školama zabranjeno “nošenje vjerski obilježene odjeće, koja je vezana za skrivanje glave”.

Islamska vjerska zajednica smatra kako zabrana krši osnovno pravo na slobodu vjeroispovijesti, kao i pravo roditelja na vaspitanje djece.

Od stupanja na snagu zabrane, odnosno od početka školske godine do kraja novembra, širom Austrije bilo je svega osam slučajeva da su djevojčice došle s maramom na nastavu. U svim slučajevima su roditelji prihvatili poštovanje zakona nakon što im je na to ukazala uprava škole.

Izvor: Agencije


Povezane

Koaliciona vlada u Austriji, predvođena kancelarom Sebastijanom Kurzom, položila je zakletvu pred predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom. U novoj vladi je 15 ministarstava, a čine je konzervativci i zeleni. Prijašnja koalicija konzervativaca i desničarske Slobodarske stranke raspala se zbog korupcijskog skandala.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO