Američka vojska koristila dronove za nadgledanje srpskih trupa 1993.

Evolucija 'Predatora' znatno je napredovala 2001, kada je američka vojska uspjela opremiti dronove raketama
Evolucija 'Predatora' znatno je napredovala 2001, kada je američka vojska uspjela opremiti dronove raketama

Ubistvo dronom iranskog generala Qassema Soleimanija bilo je prvi put da je tokom protekla dva desetljeća američka bespilotna letjelica iskorištena za ubistvo višeg vojnog zapovjednika druge zemlje na stranom tlu, piše Financial Times, uz podsjećanje da su prve verzije dronova testirane i tokom ratova na Balkanu od 1993.

Prema hronologiji koju je objavio londonski list, dronovi su 1991. prvi put upotrijebljeni kao sredstvo nadzora, tokom Prvog zaljevskog rata, prenosi Tanjug.

Tada je američka vojska počela redovno koristiti svoje bespilotne letjelice “Pionir” i “Pointer” za nadzor, uključujući zračne patrole duž saudijsko-kuvajtske granice.

Neuspjeli ‘lov’ na Bin Ladena

“Centralna obavještajna agencija [CIA] kupila je 1993. pet bespilotnih letjelica ‘Gnat’, koje je testirala tokom ratova na Balkanu, u operacijama nadgledanja kretanja srpskih tenkova i trupa. ‘Gnat’ je bio rani prototip kasnijih dronova ‘Predator'”, piše FT.

Evolucija “Predatora” znatno je napredovala 2001, kada je američka vojska uspjela opremiti dronove raketama.

Upotreba naoružane bespilotne letjelice prvi je put testirana tokom neuspješnog pokušaja CIA-e da ubije vrhovnog vođu talibana Mulu Muhameda Omara u oktobru 2001.

Dron je pucao prerano i umjesto mete pogodio prazan kamion.

Kako navodi FT, prva efikasna upotreba bespilotne letjelice bila je 2002, kada je “Predatorom” napadnuta grupa muškaraca u Afganistanu, a smatralo se da je među njima čelnik mreže Al-Kaida Osama bin Laden.

Dron je pogodio metu, ali među žrtvama nije bio Bin Laden.

Ukupno je tokom administracije Georgea W. Busha, od 2000. do 2008, izvedeno 57 napada bespilotnim letjelicama.

U napadima ubijene stotine civila

Od 2008. do 2016, tokom dva mandata predsjednika Baracka Obame, u 563 napada u Pakistanu, Somaliji i Jemenu ubijeno je između 384 i 807 civila, izračunao je i saopćio Biro za istraživačko novinarstvo (TBIJ).

Pod administracijom predsjednika Donalda Trumpa u 2017. samo je u Jemenu izvedeno između 114 i 124 napada dronovima, otprilike tri puta više nego u prethodnoj godini, prenosi londonski list pisanje TBIJ-a.

Istovremeno je SAD povećao broj napada dronovima i u Somaliji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO