Protest protiv nove Sanchezove vlade

Španija je prošle sedmice dobila prvu koalicijsku vladu nakon 80 godina (EPA)

Dok nova lijeva koalicijska vlada predvođena premijerom Pedrom Sanchezom ulazi u ured, deseci hiljada Španaca izašli su na ulice strahujući od mogućeg “razbijanja” Španije.

Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) i manji lijevi Unidas Podemos u nedjelju su predstavili kralju Felipeu VI svoje ministre nakon što su prošle sedmice tijesnom većinom dobili zeleno svjetlo u parlamentu. Za tu vladu ruku je podiglo 167 zastupnika a protiv je bilo njih 165, mahom s desnice.

Sanchez, koji je na vlasti od juna 2018. godine, dobio je novi mandat jer se 18 zagovornika nezavisnosti pokrajina Katalonije i Baskije suzdržalo od glasanja. Oni nisu glasali jer im je Sanchez obećao pregovore oko budućnosti Katalonije, pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika na sjeveroistoku, prenosi Hina.

Deseci hiljada Španaca izašli su u nedjelju u koordinirani protest protiv vlade u kojoj se prvi put nalazi Unidas Podemos, jedina velika stranka koja podržava referendum o nezavisnosti Katalonije.

U gradiću Talavera de la Reina, udaljenom 120 kilometara od Madrida, približno hiljadu osoba sa španskim zastavama izašlo je pred gradsku vijećnicu.

Podrška desnice

“Dugo smo šutjeli ali konačno je vrijeme da kažemo što mislimo. Ova vlada bi mogla dovesti do razbijanja Španije”, rekao je 50-godišnji Jose Moreno za Hinu tokom protesta. “Živjela Španija, živio kralj”, vikali su okupljeni dok su na sunčanom prohladnom danu vijorile zastave. Demonstranti su podigli natpise na kojima je pisalo “Španija postoji”.

Slična okupljanja organizirala su civilna udruženja, a podržala desna stranka Vox, diljem zemlje.

Premijer Sanchez je s Katalonskom republikanskom ljevicom (ERC), najvećom strankom za nezavisnost Katalonije, dogovorio uspostavljanje pregovaračkog stola. 

Međutim, rekao je kako “Španija neće biti razbijena” te da će se razgovori voditi u skladu s ustavom koji ne dopušta referendum. ERC je pak rekao da će razgovarati o svemu uključujući “samoodređenje”.

“Sanchez je u rukama katalonskih i baskijskih separatista. Mi mu ne vjerujemo. Zabrinuti smo ovom situacijom”, istaknuo je demonstrant Moreno u mjestu Talavera, u pokrajini Castilla La Mancha. 

Prva koalicijska vlada

U mjestu koje je ovjekovječio pisac Miguel Cervantes u romanu Don Quijote na vlasti je Sanchezov PSOE. Demonstranti na malom trgu između kamene katedrale i gradske vijećnice najavljuju nova okupljanja “za ujedinjenu Španiju”.

Santiago Abascal, vođa desne stranke Vox koja je na izborima u novembru postala treća politička snaga u Španiji, okupio je hiljade ljudi na madridskom trgu Plaza de Cibeles. I ondje su pred gradskom vijećnicom zavijorile španske zastave.

“Španija postoji i postajat će”, poručio je Abascal čija stranka ima 52 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. Vox je u aprilu prvi put ušao u španski parlament.

Španija je prošle sedmice dobila prvu koalicijsku vladu nakon 80 godina, a novi ministri će u ponedjeljak preuzeti svoja mjesta.

Bit će to manjinska vlada jer PSOE i Unidas Podemos imaju ukupno 155 zastupnika ispod natpolovične većine od 176 mjesta. Prilikom donošenja zakona mogli bi ovisiti o manjim regionalnim strankama, poput katalonskog ERC-a i baskijskog EH Bildua, zagovornika otcjepljenja Katalonije i Baskije.

Izvor: Agencije