Katarski emir: Cijenimo ulogu Irana tokom blokade

Nakon razgovora održanih s iranskim čelnikom Al Thani je rekao,da je njegov susret s Rouhanijem bio dobar i plodonosan (EPA)
Nakon razgovora održanih s iranskim čelnikom Al Thani je rekao,da je njegov susret s Rouhanijem bio dobar i plodonosan (EPA)

Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, rekao je da Katar cijeni i poštuje stav Irana i ono što je ta zemlja učinila za Dohu tokom blokade, bilo da je riječ o otvaranju svojih luka ili zračnog prostora.

Na zajedničkoj konferenciji s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem u Teheranu kazao je da su “dijalog i deeskalacija” jedino rješenje za neslaganja u regiji. Rouhani je, s druge strane, rekao da su Iran i Katar donijeli “dobre i važne odluke za širenje odnosa”.

Nakon razgovora održanih s iranskim predsjednikom Al Thani je rekao da je njegov susret s Rouhanijem bio dobar i plodonosan, naglasivši da su odnosi između Katara i Irana “historijski i da su bili svjedok velikih događanja, a vrata između dvije strane uvijek su bila otvorena”.

Dodao je da je pozvao Rouhanija da posjeti Katar.

Sa svoje strane, iranski predsjednik rekao je da su dvije zemlje odlučile povećati učestalost uzajamnih posjeta. Imajući u vidu važnost sigurnosti u regiji, posebno u Zaljevu, “odlučili smo nastaviti saradnju i konsultacije između dvije zemlje”, dodao je Rouhani.

Također je saopćio da su dvije strane odlučile sazvati zajednički odbor na godišnjoj osnovi, izrazivši nadu da će se odnosi između Dohe i Teherana proširiti.

‘Teška i osjetljiva’ situacija

Nakon razgovora katarskog emira s Rouhanijem šeik Al Thani sastao se s iranskim vrhovnim vođom Alijem Khameneijem, koji je tokom sastanka izjavio da “trenutna situacija zahtijeva čvrstu saradnju u regiji na koju ne smiju utjecati stavovi stranih sila”.

Situacija u regiji teška je i osjetljiva, zbog čega je potreban sveobuhvatan dijalog među njenim državama, dodao je. Iranski vrhovni vođa upozorio je da “neki iz inozemstva ne žele da među zemljama regije budu dobri odnosi”.

Na službenom sajtu iranskog vrhovnog vođe objavljeno je da će se zajednički odbor Katara i Irana sastati u roku tri mjeseca kako bi se poboljšala ekonomska saradnja dviju strana.

Šeik Mohammad bin Abdulrahman Al Thani, potpredsjednik katarske vlade i ministar vanjskih poslova, posjetio je Teheran prije otprilike sedmicu, kada se sastao s Rouhanijem i iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom.

Tokom posjete su razgovarali o događanjima u regiji, posebno u Iraku, a jedna od glavnih tema bio je atentat na generala Qassema Soleimanija, zapovjednika brigade Quds, koji je izveden u američkom zračnom napadu u blizini Međunarodnog aerodroma u Bagdadu prije više od sedmice.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Katarski emir posjetio je Teheran kako bi se smanjile tenzije, nakon što su Sjedinjene Američke Države ubile iranskog generala Qassema Soleimanija. Šeik Tamim je prvi lider neke nacije koji je posjetio Iran od ubistva Soleimanija 3. januara u američkom napadu dronom. Više detalja iz Teherana donosi novinarka Al Jazeere Dorsa Jabbari.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO