Esper nije vidio dokaze da je Iran planirao nove napade

Esper tvrdi da je iranska vlada 'korumpirana', ali i 'još uvijek legitimna' (EPA)

Američki ministar odbrane Mark Esper nije vidio specifične obavještajne dokaze o tome da Iran planira napasti četiri ambasade Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Hina

Esper je ponovio da je Washington spreman bez preduvjeta pregovarati s Iranom.

Za CBS-ovu emisiju “Face the Nation” Esper je rekao da se slaže s ocjenom svog predsjednika Donalda Trumpa da su napadi na američke ambasade izgledni, ali je rekao da se ta ocjena ne temelji na nekim specifičnim dokazima.

“Kad predsjednik kaže da bi možda moglo biti novih napada na ambasade, dijelim to stajalište”, rekao je Esper. 

Na novinarsko inzistiranje je li vidio konkretne obavještajne dokaze Esper je odgovorio: “Nisam vidio dokaze u vezi sa četiri ambasade”.

Više američkih zvaničnika opravdalo je likvidaciju iranskoga generala Qassema Soleimanija izjavom da su američkim diplomatima i službenicima u Iraku i regiji prijetili neposredni napadi koje je pripremao Soleimani. 

SAD spreman pregovarati sa Iranom

Trump je prethodno rekao da je Iran vjerovatno ciljao američku ambasadu u Bagdadu, kao i da je planirao napade na četiri ambasade.

Soleimani je ubijen u napadu američke bespilotne letjelice 3. januara. 

Demokrati i nekoliko republikanaca u Kongresu propitivali su opravdanost američkog napada i rekli da nisu o tome bili primjereno i detaljno obaviješteni. 

Esper je ustvrdio da je Washington i dalje spreman pregovarati s Iranom bez preduvjeta.

“Spremni smo sjesti i razgovarati bez preduvjeta. Bit će to korak naprijed, niz koraka putem kojih Iran treba postati normalnija zemlja”, rekao je američki ministar odbrane.

Ustvrdio je da je iranska vlada “korumpirana”, ali i dodao kako je to “još uvijek legitimna vlada”.

Izvor: Agencije