Benedikt XVI pozvao papu Franju da ne zaređuje oženjene

Benedikt XVI, Papa Franjo
Benedikt XVI svoju poruku je iznio u knjizi napisanoj zajedno s konzervativnim kardinalom Robertom Sarahom (EPA)

Papa u miru Benedikt XVI javno je pozvao svog nasljednika papu Franju da odustane od zaređivanja oženjenih muškaraca, što je vrlo neuobičajena inicijativa u Vatikanu, prenosi agencija Hina francuski list Le Figaro.

Suočena s nedostatkom svećenika u Amazoniji, sinoda je predložila zaređivanje oženjenih muškaraca zrelije dobi, po mogućnosti domorodaca.

Papa Franjo bi sljedećih tjedana trebao donijeti odluku o tom vrlo osjetljivom pitanju.

Benedikt XVI, koji se odrekao papinskog trona 2013. godine, svoju poruku iznio je u knjizi napisanoj s ultrakonzervativnim kardinalom Robertom Sarahom, čije izvatke je objavio francuski dnevni list.

‘Ne pasti pod loš uticaj’

“Hitno je i nužno za sve, biskupe, svećenike i laike da se vrate pogledu na Crkvu i svećenički celibat koji štiti njezino otajstvo”, istaknuli su autori knjige.

Oni traže od cijele Crkve da ne dopusti pad pod “utjecaj loših pledoajea, kazališnih režija, zlonamjernih laži, pogrešaka koji su u modi i kojima se želi degradirati svećenički celibat”.

“Bračno stanje odnosi se na cijelog čovjeka, a njegova služba Gospodinu zahtijeva također potpuno posvećivanje pa nije moguće istovremeno posvetiti se i jednom i drugome. Odricanje od braka kako bi se u potpunosti stavili na raspolaganje Gospodinu postalo je mjerilo za svećeničku službu”, napisao je Benedikt, kako prenosi Hina.

Izvor: Agencije