More izbacilo na obalu cipelice i odjeću stradalih sirijskih mališana

Kao uzrok nesreće navodi se prekoračenje kapaciteta broja osoba koji je predviđen za taj tip čamca (Anadolija)

Cipelice, dječja odjeća, fotografije, pasoši, prsluci za spašavaje, sve to je jutros more izbacilo na obalu turskog grada Izmira, nakon sinoćnjeg potonuća čamca u kojem je život izgubilo 11 migranata, među kojima osmero djece, javlja Anadolija.

U vodama Egejskog mora sinoć kasno se prvernuo čamac s 19 migranata koji su pokušali preći na grčki otok Hios.

Stanovnici četvrti Yali u Izmiru čuli su povike i pozive u pomoć iz pravca mora, zbog čega su obavijestili lokalnu žandarmeriju.

Potonuo čamac s migrantima

Utvrđeno je da je potonuo čamac koji je prevozio neprijavljene migrante. Iz mora je spašeno najmanje osam osoba, a izvučena su tijela ukupno 11, od kojih su osam tijela maloljetnih osoba. Povrijeđene osobe su prebačene u bolnicu, a tijela stradalih u mrtvačnicu.

Naknadno je utvrđeno kako je riječ o sirijskim izbjeglicama.

Ono što je bilo veoma potresno vidjeti jesu cipelice i odjeća sirijskih mališana, kao i fotografije, pasoši i prsluci za spašavaje koje je more jutros izbacilo na obalu kod Izmira.

Kao uzrok nesreće navodi se prekoračenje kapaciteta broja osoba koji je predviđen za taj tip čamca.

Izvor: Agencije


Povezane

Za mnogu izbjegličku djecu, obrazovanje u zemlji u kojoj borave nije uvijek garantovano. Prema UN-ovim podacima, milioni izbegle dece ne pohađaju škole. Ali u Grčkoj, gde mnogi tražioci azila dolaze s nadom u bolji život, postoji nada u bolju budućnost dece. John Psaropoulos ima sledeću priču.

Published On 30 Aug 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO