Haitham bin Tariq novi sultan Omana

Haitham bin Tariq, ministar kulture i rođak umrlog sultana Qaboosa prisegnuo je u subotu za novog sultana Omana, objavila je vlada, prenosti Hina.

“Haitham bin Tariq prisegnuo je za novog suverena (…) nakon sastanka kraljevske obitelji koja je potvrdila njegov izbor (za nasljednika pokojnog) sultana”, napisala je vlada na Twitteru.

Televizijski komentator rekao je da je obitelj otpečatila pismo u kojem je sultan Qaboos imenovao svog nasljednika. 

Prema omanskom ustavu, kraljevska kuća može u roku od tri dana nakon upražnjenog prijestolja, sama imenovati nasljednika. 

Omanski sultan Qaboos bin Said umro je u petak navečer, objavili su u subotu rano ujutro državni mediji u Omanu te je u zemlji proglašena trodnevna nacionalna žalost.

Sultan bin Said, koji je umro u dobi od 79 godina, uživao je potporu zapadnih zemalja, a Omanom, zaljevskom zemljom, vladao je punih 50 godina, od 1970. kada je državnim udarom bez krvoprolića došao na njeno čelo uz pomoć bivše kolonijalne sile u Omanu Velike Britanije.

Qaboos nije imao djece i nije javno predstavio svoga nasljednika. Prema statutu iz 1996. vladajuća obitelj izabrat će njegova nasljednika u roku od tri dana otkako prijestolje ostane prazno. 

Trodnevna žalost

Ako se ne slože, vijeće sastavljeno od vojnih i sigurnosnih dužnosnika, čelnici vrhovnog suda i čelnici dviju savjetodavnih skupština postavit će na vlast osobu čije ime je sultan u tajnosti napisao u zapečaćenom pismu.

Kako su objavili omanski državni mediji, proglašena je trodnevna nacionalna žalost za javni i privatni sektor.

Mediji su također objavili saopćenje da je visoko vojno vijeće Omana pozvalo u subotu vladajuću obitelj da se sastane kako bi izabrala novog vladara nakon smrti sultana bin Saida. 

Izvor: Al Jazeera i agencije