Trump: U NATO uključiti i zemlje Bliskog istoka

Donald Trump se našalio kako bi se Alijansa trebala zvati NATO-ME, odnosno NATO plus Middle East (EPA)
Donald Trump se našalio kako bi se Alijansa trebala zvati NATO-ME, odnosno NATO plus Middle East (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump podržava širenje NATO-a i na zemlje Bliskog istoka, u trenutku kada SAD traži način da smanji prisustvo svojih trupa raspoređenih širom svijeta.

“Mislim da bi se NATO trebao proširiti i da apsolutno uključi Bliski istok”, rekao je on novinarima u Bijeloj kući, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Trump je prethodno predložio veće prisustvo NATO-a na Bliskom istoku, poslije napada iz Irana na američke vojne baze u Iraku, u znak odmazde zbog ubistva iranskog generala Qassema Soleimanija, koji je imao ključnu ulogu u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u regiji.

Kazao je da ISIL predstavlja međunarodni problem, s kojim se trebaju suočiti i druge zemlje osim SAD-a.

Povećati značaj Alijanse

Rekao je da je SAD zaustavio ISIL i učinio veliku uslugu Evropi te da bi se NATO trebao više angažirati.

Reuters prenosi da se Trump našalio kako bi se Alijansa trebala zvati NATO-ME, odnosno NATO plus Middle East, i dodao da je to ime predložio generalnom sekretaru Saveza Jensu Stoltenbergu.

Bijela kuća je saopćila da je Trump u razgovoru sa Stoltenbergom “naglasio značaj povećanja uloge NATO-a u sprečavanju sukoba i očuvanju mira na Bliskom istoku”.

Američka ambasadorka pri NATO-u Kay Bailey Hutchinson izjavila je da je borba protiv ISIL-a važna i za SAD, i za saveznike u NATO-u.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO