Demonstranti se povukli ispred Ambasade SAD-a u Bagdadu

Demonstranti napali objekat američke ambasade u Bagdadu (EPA)
Demonstranti napali objekat američke ambasade u Bagdadu (EPA)

Svi proiranski demonstranti koji su bili okupljeni u blizini američke ambasade u Bagdadu, povukli su se, javila je agencija France Press sa lica mjesta, prenosi Beta.

Ranije je ista agencija izvjestila da su proiranski demonstranti počeli da se povlače iz okoline američke ambasade u Bagdadu na poziv koalicije iračkih paravojnih grupa, ali jedna od frakcija odbija da ode.

Paravojne grupe koje protestuju ispred američke ambasade u Bagdadu poručile su ranije danas svojim pristalicama da se povuku sa oboda ambasade, prenosi Tanjug.

Grupa “Narodne snage za mobilizaciju” (PMF) saopštila je da je na taj način odgovorila na poziv vlade Iraka upućen demonstrantima da se raziđu.

Međutim, okupljeni još uvijek nisu počeli da se povlače, piše Reuters.

SAD je ranije danas objavio kako šalje dodatnu vojsku na Bliski istok, nakon što su demonstranti napali objekat američke ambasade u Bagdadu, izazivajući požare uz uzvikivanje: “Smrt Americi!”.

Bijesni zbog američkih zračnih napada na baze jedne šiitske oružane grupe u nedjelju, stotine muškaraca prošlo je kroz sigurnosne tačke u dobro čuvanoj Zelenoj zoni u utorak, zahtijevajući da američke trupe napuste Irak.

Ispaljen suzavac

U međuvremenu, sigurnosne snage američke ambasade u Bagdadu kratko su jutros ispalili suzavac da rastjeraju stotine proiranskih demonstranata koji su palili američke zastave, javlja fotograf agencije France Presse.

Poslije jučerašnjeg napada na Ambasadu koji je trajao više sati stotine ljudi najavilo je da će ostati na protestu blizu Ambasade. Oni traže odlazak Amerikanaca poslije zračnih napada u kojima je poginulo 25 pripadnika proiranske iračke paravojne grupe.

Sinoć su demonstranti postavili pedesetak šatora blizu Ambasade.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO