Netanyahuov zahtjev nije prošao, bez kamera na biralištima

Netanyahu, kako navodi AP, sve više prihvata taktiku američkog predsjednika Donalda Trumpa (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu nije uspio u namjeri da se legalizira uvođenje kamera na biračkim mjestima da bi se, kako navode njegove pristalice, spriječile izborne prevare u arapskim okruzima.

Parlamentarni komitet odbacio je danas nacrt tog zakona prije plenarne sjednice parlamenta.

Netanyahu se zalagao da zakon bude usvojen sedmicu prije izbora.

Vlada je nacrt zakona odobrila jučer.

Netanyahu insistira na tome da je prijedlog zakona stvar transparentnosti. Prijedlog zakona naišao je na kritike da premijer promovira rasizam i negativno ponašanje prema arapskoj manjinskoj zajednici.

Netanyahu, kako navodi AP, sve više prihvata taktiku američkog predsjednika Donalda Trumpa, kritizirajući medije, pravosuđe, policiju i političke protivnike, tvrdeći da postoji “zavjera elite” da ga zbaci s vlasti.

Kabinet premijera odobrio je jučer nacrt zakona kojim se odobrava uvođenje kamera na biračkim mjestima tokom izbora koji će biti održani sljedeće sedmice, što njegovi protivnici smatraju zastrašivanjem glasača Arapa.

‘Ako izgube, osporit će rezultate izbora’

Na prethodnim izborima Netanyahuova stranka Likud poslala je monitore opremljene kamerama do nekoliko birališta s većinski arapskim glasačima, podsjeća Reuters, a arapski političari to su ocijenili kao zastrašivanje birača.

Obrazlažući prijedlog zakona, Netanyahu je rekao da će posmatrači moći koristiti kamere na mobitelima za snimanje van glasačkih kabina.

“Svi snimaju. Bilo koja prodavnica snima kamerama, pa zar su glasačka mjesta jedina na kojima ne možete snimati?”, pitao je Netanyahu, koji je dodao da će se tajnost glasanja strogo čuvati.

Aiman Odeh, šef stranke Arapske zajedničke liste, objavio je na Twitteru da se Netanyahu fokusirao na “suzbijanje arapskih glasova”.

“Netanyahu priprema teren za dan kada će izjaviti: ‘Arapi su ukrali izbore’ i osporit će rezultate ako izgube”, rekao je Odeh.

Arapi čine 21% stanovništva Izraela i uglavnom ne glasaju za Likud nego za arapske ili centrističke ili ljevičarske jevrejske stranke.

Glavni savjetnik kabineta premijera za pravna pitanja također se usprotivio tom prijedlogu jer se time može prekršiti zakon o privatnosti birača, navodeći da iz tog razloga većina zapadnih demokratija ima ograničenja za upotrebu kamera na glasačkim mjestima.

Izvor: Agencije